Πτώση Τάσης – Τι είναι – Πως την μετράμε – Βίντεο

 Πτώση Τάσης – Τι είναι – Πως την μετράμε – Βίντεο 

 

 

 

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην Ηλεκτρολογία, είναι η πτώση τάσης γραμμής.

Η πτώση τάσης, γνωστό φαινόμενο σε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του πλανήτη, αλλά και στην διανομή του ηλεκτρισμού από το εργοστάσιο παραγωγής έως τους μετασχηματιστές υποβιβασμού ή ανύψωσης και φυσικά στο δίκτυο χαμηλής των καταναλωτών!

Ένα φαινόμενο που είναι ”υπεύθυνο” για πολλά όπως: Υπερθερμάνσεις αγωγών, πυρκαγιές, κόστος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κόστος διανομής και κόστος σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Γιατί όμως επηρεάζει το κόστος μία πτώση τάσης; Όπως θα δούμε παρακάτω, όταν σε μία εγκατάσταση υπάρχει πτώση τάσης, αρχίζουν τεράστια προβλήματα σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι του παρόχου, είτε είναι σε μία ΕΗΕ (Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση).

Προβλήματα που θα μας αναγκάσουν σε μεθόδους όπως, είτε αλλαγή καλωδίων με μεγαλύτερης διατομής (άρα, υψηλότερο κόστος)

Θα έχετε παρατηρήσει, ακόμη οι ”μικροί” οικιακοί καταναλωτές ότι, όταν ανάβουμε μία ενεργοβόρα συσκευή, τότε πέφτει η ένταση στους λαμπτήρες φωτισμού. Πχ, ανοίγουμε τον θερμοσίφωνα και εκείνη την στιγμή πέφτει η ένταση μίας λάμπας που παρατηρούμε κοντά μας. Αυτό λοιπόν συμβαίνει επειδή ο θερμοσίφωνας τραβά πολλά αμπέρ και δυσκολεύει η ροή ηλεκτρονίων στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Θα παρατηρήσουμε όμως, ότι αν το σπίτι μας βρίσκεται και τροφοδοτείται από κοντινό μετασχηματιστή, πχ, στην άλλη γωνία του οικοδομικού τετραγώνου ή ακόμη και κάτω από το σπίτι μας, ότι αυτό δεν συμβαίνει! Πράγματι, επειδή η πηγή είναι κοντά, το ρεύμα ΔΕΝ ”δυσκολεύεται” να περάσει από τα καλώδια. Συναντά μικρότερες αντιστάσεις ακόμη και από τα ίδια τα καλώδια μεταφοράς του ηλεκτρισμού.

Αν είχαμε όλοι ένα όργανο στον ηλεκτρικό μας πίνακα, οπότε θα είχαμε την άμεση παρακολούθηση της τάσης, θα παρατηρούσαμε ότι ακόμη και ένα μάτι κουζίνας να ανάψουμε, η τάση θα έπεφτε!! Όσο πιο κοντά είναι το κύκλωμα στην πηγή, τόσο μικρότερη θα είναι η πτώση τάσης. Όσο πιο μακριά είναι η συσκευή από την πηγή, τότε θα παρατηρήσουμε μεγαλύτερη πτώση τάσης.

Αποτέλεσμα μίας πτώσης τάσης μπορεί να είναι ακόμη και καταστροφικό! Αν πχ, έχουμε μία αντλία σε ένα μεγάλο οικόπεδο και τροφοδοτείται από το σπίτι μας και η αντλία βρίσκεται 50, 100 ή και παραπάνω μέτρα από τον ηλεκτρικό μας πίνακα, τότε, αν δεν έχει υπολογισθεί η πτώση τάσης, ώστε να τοποθετηθεί σωστό καλώδιο από την αρχή, μπορεί να έχουμε ακόμη και πυρκαγιά! Υπερθερμαίνεται ο αγωγός με απότέλεσμα να καεί και να έχουμε πυρκαγιά ή βραχυκύκλωμα. Οι ασφάλειες επίσης, μπορεί να μην αντιδράσουν καν, όταν υπάρχει μία μεγάλη πτώση τάσης.

Σε μία γειτονιά που τροφοδοτείται από ένα μετασχηματιστή, αν μπορούσαμε ταυτόχρονα να μετρήσουμε τις τάσεις από το πρώτο σπίτι που τροφοδοτείται από τον μετασχηματιστή, έως το τελευταίο, θα βρίσκαμε διαφορετικές τάσεις! Καμία δεν θα ήταν ίδια με του γείτονα. Ακόμη και σε αδράνεια καταναλώσεων.

Στην περιοχή που βρίσκομαι, υπάρχουν χρονικές περίοδοι, όπου η τάση ξεκινά το χειμώνα στα 252Volt μπορεί και λίγο παραπάνω και την καλοκαιρινή φουλ σεζόν, να μετράμε ακόμη και κάτω από 200Volt σε πολλά σημεία!!!!

Για όλα αυτά τα φαινόμενα πρώτος και καλύτερος υπαίτιος είναι φυσικά ο πάροχος, που ποτέ δεν κάνει μελλοντική πρόβλεψη και τα τοποθετεί όλα τσίμα τσίμα στην εποχή που μετράει. Οπότε, μέχρι να γίνει το κακό και να καούνε ένα κάρο ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας και πολλές άλλες και να μπει στον ”κόπο” να τοποθετήσει περισσότερους μετασχηματιστές να ενισχύσει το δίκτυο…. έχετε γεια βρυσούλες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ καλό θεωρητικό άρθρο του Καθηγητή Τάσου Αντωνάκη Πτώση Τάσης

Στα παρακάτω βίντεο θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να μην έχουμε πτώση τάσης στις ηλεκτρικές μας γραμμές ή έστω να είναι εντός των επιτρεπτών ορίων, βάση κανονισμών.

Δείτε λοιπόν τα βίντεο να καταλάβετε επ ακριβώς τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε το φαινόμενο αυτό.


 


Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην σελίδα στο Facebook Dynamic Therm  και στο blog  για  να ενημερώνεστε με περισσότερα νέα.  

 

 

 Πηγή. https://www.electricalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν