Σήμανση Ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (Γράψιμο πινάκων)

Σήμανση Ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (Γράψιμο πινάκων) 

 

 

Ένα πάρα πολύ σημαντικό αντικείμενο εργασιών στα ηλεκτρολογικά μας είναιη σήμανσή τους. Σήμανση αλλά να έχει γίνει και όπως πρέπει. Δηλαδή ο καταναλωτής αλλά και ο τεχνικός που θα επισκευτεί ένα χώρο, να γνωρίζουν τι είναι το κάθε τι ηλεκτρολογικό που βλέπουν μπροστά τους, από που τροφοδοτείται και τι σημαίνει.

Οι περισσότεροι πίνακες που συναντούμε σε κτίρια ή κατοικίες ή θα είναι κακογραμμένοι και δε θα βγάζει άκρη ούτε αυτός που τους σημάδεψε ή θα είναι άγραφτοι!@# Ακόμη χειρότερα. Ειδικά αν έχουμε πίνακα με πάνω από 5 γραμμές, κάθε φορά ο καταναλωτής θα πρέπει να ψάχνει ή να θυμάται αυτό που έπρεπε να έχει κάνει ο ηλεκτρολόγος του!  Δε συζητάμε να δούμε πίνακα με 50 ή 100 γραμμές…. άστα.. κλαύτα!!

Πηγαίνουμε σε ένα χώρο με πολλές γραμμές και άπειρες παροχές ή φωτιστικά σημεία ή ρευματοδότες (πρίζες) και ενώ ο πίνακας έχει γραφτεί βάση σχεδίων και μελέτης, ΔΕΝ υπάρχει συνημένο σχέδιο. Οπότε όσο καλά γραμμένος και να είναι δε μπορούμε να γνωρίζουμε που αντιστοιχεί η κάθε ασφάλεια!

Άλλη περίπτωση είναι να έχει γραφτεί ο πίνακας με τρόπο… περίεργο δηλαδή: Ασφάλεια πριζών έξω δεξιά! Ασφάλεια πριζών έξω αριστερά, ασφάλεια πριζών κοντά φωτοτυπικό κοκ. Αν αύριο αλλάξει θέση το φωτοτυπικό, εννοείται ότι δε θα βρούμε σχεδόν ποτέ τη σωστή ασφάλεια.

Ένας λόγος ακόμη που ο πίνακας πρέπει να είναι γραμμένος αλλά και στο πορτάκι να υπάρχει το σχέδιο της εγκατάστασης συνημμένο είναι: όταν βρισκόμαστε σε μια μεγάλη εγκατάσταση όπου δε μπορούμε να κατεβάσουμε γενικό διακόπτη ώστε να κάνουμε μια μερική εργασία, γιατί δε μπορεί να σταματήσει η παραγωγή ή ο υπάλληλος που εργάζεται σε μια καίρια θέση, να μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια να γνωρίζουμε η ασφάλεια που θα κατεβάσουμε που ακριβώς αντιστοιχεί.


Να σας δώσω ένα παράδειγμα κακής-αθλιότατης  σήμανσης. Βέβαια με τα χρόνια, περνούν πολλοί διαφορετικοί τεχνικοί ή διευθυντές του χώρου, οπότε ο καθένας έγραφε ότι ήθελε και φυσικά κάθε σχέδιο έχει χαθεί…


Δε συζητάμε σε μεγάλη εγκατάσταση ειδικά όταν δεν υπάρχει σχέδιο και δεν είναι γραμμένο τίποτα! Ταλαιπωρία μεγάλη να βρείς μια γραμμή, ή πρέπει να διαθέτουμε ανιχνευτή γραμμής υπό τάση, ώστε να βρούμε και να κλείσουμε μια γραμμή με σιγουριά και ασφάλεια.

Όταν λέμε σωστή σήμανση εννούμε να υπάρχει ένα σχέδιο στο οποίο να φαίνεται το κάθε σημείο με ακρίβεια στο χώρο που φαίνεται στο σχέδιο και φυσικά να αναγράφεται σε κάθε ηλεκτρολογικό σύμβολο ο αριθμός ή το γράμμα της κάθε γραμμής…

καθώς αντίστοιχα επάνω στον ηλεκτρικό πίνακα να υπάρχει το αντίστοιχο γράμμα ή αριθμός που συμβολίζεται η συγκεκριμένη γραμμή στο σχέδιο. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε τεχνικός ή ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός χώρου, εύκολα και χωρίς άγχος μην κατεβάσει ”ρολλά”, θα κλείσει την ασφάλεια ή διακόπτη που θέλει.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε για τους τρόπους σήμανσης ηλεκτρολογικών… Σήμανση Ηλεκτρολογικών

 

Ο Κος Σαρρής Γιώργος, μας έστειλε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις για το άρθρο, οπότε τις συμπληρώνω…

”Η σήμανση είναι σαφώς απαιτητή από το ΕΛΟΤ HD 384: 514.1 Γενικά Στις συσκευές, στις οποίες χρειάζεται να γίνεται οιαδήποτε επέµβαση (όπως χειρισµός ή ρύθµιση), πρέπει να επισηµαίνεται ο προορισµός τους µε πινακίδες ή άλλα κατάλληλα µέσα, εκτός αν αυτός είναι φανερός και αποκλείεται οποιαδήποτε σύγχυση. 514.4 Διατάξεις προστασίας Οι διατάξεις προστασίας πρέπει να εγκαθίστανται και να επισηµαίνονται κατά τρόπο που να επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση των κυκλωµάτων που προστατεύονται από αυτές. Επίσης είναι απαιτητή και από την Νεα ΥΔΕ: Πρωτόκολο ελέγου κατά ΕΛΟΤ HD 384: Οπτικός έλεγχος: 8.10 Έλεγχος δυνατότητας αναγνώρισης κυκλωμάτων. Με τον έλεγχο αυτόν πρέπει να διαπιστώνεται η δυνατότητα αναγνώρισης σε ποιο κύκλωμα αντιστοιχεί το κάθε χειριστήριο και κάθε διάταξη προστασίας στον πίνακα ή στους πίνακες διανομής. Επομένως όποιοι τσεκάρουν ”καλά” στο πρωτόκολλο και δεν έχουν βάλει ετικέτες έχουν απόκλιση!”

Γιατί πρέπει να αναγράφουμε και από που τροφοδοτείται ένας υποπίνακας;

Σε ένα μεγαλύτερο έργο, μπορεί να έχουμε δύο ή περισσότερους πίνακες (υποπίνακες αν έχουμε μια κεντρική παροχή) αυτό σημαίνει ναι μεν ότι έχουμε γράψει σε όλα τα εξαρτήματα τι είναι και τι κάνει το καθένα, αλλά η παροχή; Από ποιόν πίνακα μπορεί να τροφοδοτείται; Πολλές φορές έχουμε μπει σε κτίρια και δε γνωρίζουμε από τροφοδοτείται κάποιος υποπίνακας. Τροφοδοτείται από τον κάτω όροφο; Από το υπόγειο; Από το γενικό πεδίο του κτιρίου και που είναι το καθένα;

Καλό λοιπόν θα είναι, εφόσον περιγράφουμε επάνω σε ένα πίνακα πχ: Πίνακας Ρεσεψιόν, θα μπορούσαμε στο ίδιο αυτοκόλλητο να γράψουμε και από που τροφοδοτείται πχ: Τροφοδοτείται από τον Πίνακα ταράτσας! Ή από τον Γενικό πίνακα υπογείου ή κάτι σχετικό. Αυτό βοηθάει πάντα και το συντηρητή ενός κτιρίου στο να γνωρίζει που θα πάει ανα πάσα στιγμή που θα συμβεί κάτι. Να μη ψάχνει τους πίνακες ενός κτιρίου να βρει από που τροφοδοτείται ο πίνακας που ψάχνει. Θα μου πείτε ο συντηρητής πρέπει να γνωρίζει, βέβαια, αλλά μπορεί ένας τεχνικός ή ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός χώρου να χρειαστεί κάτι ή σε κάποιο κτίριο να μην υπάρχει ο γνώστης συντηρητής.

Επισημάνω με γράμματα-αριθμούς στις ασφάλειες; ή γράφω που είναι και τι είναι η κάθε γραμμή; 

Το σωστότερο όλων είναι να υπάρχει το σχέδιο είπαμε στον πίνακα σε ειδική θήκη. Ειδικά σε μεγάλες εγκαταστάσεις επιβάλεται, οπότε επιβάλεται και η μονολεκτική γραφή Πχ για ρευματοδότες μπορούμε να ονομάζουμε με το γράμμα (Ρ) ενώ για το φωτισμό με το γράμμα (Φ) και φυσικά για την αρίθμιση του κυκλώματος, πχ αν έχουμε 5 κυκλώματα φωτισμού θα πρέπει να έχουμε 5 ασφάλειες που θα γράφουν: Φ1…Φ2…Φ3…Φ4….Φ5. Την ίδια τακτική ακολουθήστε και με τους ρευματοδότες (πρίζες) δηλαδή: Ρ1…Ρ2 κοκ. Για τον κλιματισμό θα μπορούσαμε να γράψουμε Κ1…Κ2 κοκ.

Συνημμένο σχέδιο που πρέπει να υπάρχει στον κάθε πίνακα και φυσικά το μονογραμμικό σχέδιο του ηλεκτρικού πίνακα

Φανταστείτε ας πούμε, να έχουμε 5 κλιματιστικές μονάδες σε ένα κτίριο ή 15 και να γράφουμε κάτω από κάθε ασφάλεια: (Κλιματιστική μονάδα επάνω από τον 5ο όροφο στον ακάλυπτο κρεμαστό) λολ, χρειαζόμαστε ολόκληρη έκθεση και φυσικά εφόσον υπάρχει σχέδιο όλο αυτό είναι περιττό.

Όμως σε ένα μικρό σπίτι που έχει 5 γραμμούλες, θα μπορούσαμε επάνω από τις ασφάλειες να γράψουμε: Θερμ/νας – Κουζίνα – Φώτα – Πρίζες – Πλυντήριο – Κλιμ. εξάλλου είναι μικρός και ο πίνακας και ο χώρος άρα δε θα χαθούμε και είναι πιο εύκολα για τον κάθε ιδιοκτήτη ή ενικοιαστή να μη ανοίγει σχέδια!

Σήμανση πίνακα σε μικρή κατοικία. Εδώ έχουμε λίγα πράγματα, οπότε μπορούμε ολογράφως να σημαδέψουμε τι είναι το κάθε τι…

Επίσης θα μπορούσαμε (σε επαγγελματικούς χώρους) να γράφαμε ακόμη και επάνω στους ρευματοδότες ή τις συσκευές, με μικρά αυτοκόλλητα για το τι είναι το καθένα. Αυτό βοηθάει εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει κάτι, να ανατρέξει ο ”ειδικός” στον ηλεκτρικό πίανακα και να βρει σε ποια ασφάλεια αντιστοιχεί η συγκεκριμμένη πρίζα, πριν έρθει ο Ηλεκτρολόγος. Ακόμη και στους διακόπτες η τα μπουτόν θα μπορούσαμε με μικρά αυτοκολλητάκια να γράφαμε σε ποιο κύκλωμα ανήκει το καθένα.

Γενικά, καλό θα είναι σε κάθε πίνακα να υπάρχει σε θήκη στο τζαμάκι του ή εντός του πίνακα γενικότερα, η ΥΔΕ! Το αντίγραφο που μας δίνει ο ηλεκτρολόγος μας, πρέπει να το τοποθετούμε επάνω στον πίνακα. Έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης, από σήμανση, κατόψεις, πίνακες, διάγραμμα πινάκων 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην σελίδα στο Facebook Dynamic Therm  και στο blog  για  να ενημερώνεστε με περισσότερα νέα.  



Πηγή. https://www.electricalnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν