Πως και γιατί να μονώσετε τους σωλήνες νερού

 Πως και γιατί να μονώσετε τους σωλήνες νερού

 

 

Η μόνωση των σωλήνων νερού στις εκτεθειμένες περιοχές του σπιτιού σας είναι μία καλή ιδέα για πολλούς λόγους. Στο κρύο του χειμώνα, οι σωλήνες που βρίσκονται εξωτερικά του σπιτιού ή σε μη θερμαινόμενους χώρους, μπορεί να παγώσουν και να σπάσουν πλημμυρίζοντας το σπίτι.

Ακόμα ένα κέρδος που έχουμε με την μόνωση των σωληνώσεων νερού, είναι ότι εξοικονομούμε χρήματα, μειώνοντας την απώλεια θέρμανσης από τον καυστήρα στα καλοριφέρ. Ο κρύος αέρας μπορεί να μειώσει την απόδοση στη θέρμανση έως και 20% αν έχετε εκτεθειμένους σωλήνες.

Ποιους σωλήνες να μονώσετε

Το ποιους σωλήνες να μονώσετε εξαρτάται από τον λόγο που το κάνετε. Αν ο σκοπός είναι να μην σπάσουν από το κρύο, θα πρέπει να περάσετε μονωτικό υλικό σε όλους τους εξωτερικούς σωλήνες. Μέρη όπως ο κήπος και το γκαράζ είναι ενδεικτικά τα σημεία με την μεγαλύτερη καταπόνηση.

 

Αν ο λόγος που το θέλετε είναι να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης, το λεβητοστάσιο και όλες οι σωλήνες των καλοριφέρ θα είναι το κεντρικό σημείο προσοχής σας. Αυτό θα βοηθήσει την διοχέτευση θερμότητας σε περιττά σημεία. Επίσης θα ελαττώσετε τις ρυθμίσεις στον θερμοστάτη του λέβητα.

Η υγρασία σας δημιουργεί προβλήματα στο σπίτι σας; Μονώστε τους σωλήνες κρύου νερού όπου αυτοί είναι εμφανείς. Οι σωλήνες στο μπάνιο και την κουζίνα σας είναι το κέντρο ενδιαφέροντος σε αυτήν τη περίπτωση. Οι σωλήνες που περνάνε μέσα από τοίχους δεν χρειάζονται μόνωση.

Τύποι μόνωσης σωληνώσεων

Μονωτική ταινία

 Ένας κοινός τρόπος μόνωσης είναι με την παραδοσιακή μονωτική ταινία για σωλήνες. Υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές όπως ελαστικού αφρού με πλαστική πλάτη, αφρού με αλουμινόχαρτο, φιλμ με φουσκάλες, φυσικό βαμβάκι με αλουμινόχαρτο και ταινίες από καουτσούκ.

Κυλινδρικό “μανίκι”

 
 

Θεωρείστε το κυλινδρικό μανίκι καταλληλότερο όταν θέλετε να καλύψετε μεγάλα μήκη. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη σε μήκος και πάχος για να καλύψουν όλων των ειδών τις ανάγκες. Συνήθως βγαίνουν σε μήκος δυόμισι μέτρων, ώστε να μπορεί να μονωθεί μεγάλη επιφάνεια γρήγορα.

Καλύψτε τα κενά στους τοίχους

Εξίσου σημαντικό με την μόνωση των σωληνώσεων είναι και το κλείσιμο των κενών στον τοίχο. Στο πέρασμα του σωλήνα μέσα από τοίχους μπορεί να δημιουργηθεί ένα “τυφλό σημείο” όσο αφορά την συνολική μόνωση.

Εξετάστε καλά το σημείο και στεγανώστε το για να αποφύγετε διαρροές θερμότητας ή υγρασίας. Το υλικό που θα χρειαστείτε μπορεί να είναι μία ταινία μόνωσης, σφραγιστικό σχοινί ή μονωτικός πολυουρεθανικός αφρός που κυκλοφορεί σε σπρέι.

Συμβουλές

  • Όταν επιλέγετε μονωτικό για σωλήνες, αναλογιστείτε τον βαθμό αντίστασης στη μεταδοτικότητα θερμότητας του υλικού. Ο μεγαλύτερος βαθμός δίνει και την καλύτερη μόνωση. Συνήθως αναγράφεται πάνω στην συσκευασία. Όσο πιο κρύο το κλίμα σας τόσο υψηλότερο δείκτη αναζητήστε.
  • Απομακρύνετε βρομιές, γράσα και υγρασία από τους σωλήνες πριν τους μονώσετε. Ανεξαρτήτου υλικού επιλογής, ένα γρήγορο καθάρισμα θα σας βοηθήσει να το εφαρμόσετε καλύτερα και γρηγορότερα.
  • Ο έλεγχος της μόνωσης θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο. Σιγουρευτείτε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι καλύπτει όλες τις επιφάνειες. Η ταινία και οι κολλήσεις μπορεί να χαλαρώσουν, οπότε φροντίστε να κλείσετε εκείνα τα κενά πριν έρθει ο χειμώνας.
Αν αυτό το άρθρο σας βοήθησε, κάντε μία κοινοποίηση 
 
 
 
 
Πηγή.  https://www.homeidea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν