Πώς να αγοράσετε τον καλύτερο λέβητα

 

Ένας καινούριος λέβητας είναι πιθανό να είναι μια από τις πιο ακριβές οικιακές αγορές που θα κάνετε. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό λέβητα από τη σωστή εταιρία στη σωστή τιμή.

Το κλειδί είναι η αντικατάσταση ενός παλιού λέβητα χωρίς συμπύκνωση με ένα σύγχρονο σύστημα – λέβητα συμπύκνωσης το οποίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση περισσότερο από 30%, εξοικονομώντας ένα σημαντικό ποσό στον ετήσιο λογαριασμό θέρμανσης.

Τι είδους λέβητα χρειάζεστε;

Παρακάτω εξηγούμε τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά ενός λέβητα για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον καλύτερο τύπο για το σπίτι σας.

Οι δύο διαφορετικοί τύποι λέβητα για να διαλέξετε είναι:

Λέβητας Combi – Ιδανικός για μικρά διαμερίσματα.

Οι συγκεκριμένοι λέβητες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και ισχύ.
Εάν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι, δεν θα χρειαστείτε έναν λέβητα θηρίο για την θέρμανσή του.

Η θερμική ισχύς ενός λέβητα μετράται σε kw. Λιγότερο από 27kw θεωρείται μικρός λέβητας, 28-34kw μεσαίου μεγέθους και πάνω από 34kw μεγάλος λέβητας. Πάντα συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας για το σωστό μέγεθος του λέβητα.

Οι λέβητες Combi είναι ιδανικοί για μικρότερα σπίτια με ένα μόνο μπάνιο. Ωστόσο, δεν προσφέρουν καλή παροχή ζεστού νερού σε περισσότερες από μία πηγές ταυτόχρονα.

Εάν όμως έχετε αποφασίσει να τοποθετήσετε λέβητα combi, αλλά είστε σχεδόν σίγουροι  ότι μπορεί να χρειαστεί μερικές φορές το ντους να λειτουργήσει ταυτόχρονα με κάποια άλλη συσκευή, τότε θα μπορούσατε να σκεφτείτε την τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού ντους.

Λέβητας σύστημα θέρμανσης – Ιδανικός εάν έχετε χώρο.

Οι λέβητες διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη ή εξόδους ισχύος.
Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με τέσσερα δωμάτια, δεν θα θέλετε μια σόμπα πέλλετ να τροφοδοτεί τη θέρμανση σας. Όπως είπαμε να συμβουλεύεστε πάντα τον μηχανικό σας για το σωστό μέγεθος του λέβητα σας και ενημερώστε τον για τυχόν αλλαγές που θα γίνουν στο μέλλον – όπως μετατροπή σοφίτας ή επέκταση.

Οι λέβητες συστήματα θέρμανσης μπορούν να θερμάνουν και να αποθηκεύουν πολλά λίτρα ζεστού νερού σε δοχεία (μπόιλερ) και στη συνέχεια να το τροφοδοτήσουν σε περισσότερες από μία βρύσες κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξαντληθεί το ζεστό νερό, αν δεν έχετε προγραμματίσει το λέβητα να ζεσταθεί αρκετά για τις ανάγκες σας.

Το μέγεθος της δεξαμενής αποθήκευσης νερού εξαρτάται από το χώρο που διαθέτετε, συνήθως όμως τοποθετούνται είτε σε πατάρι είτε σε ντουλάπι είτε σε υπόγειο. Εάν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας για όλα αυτά, δεν μπορείτε να πάτε σε αυτή τη λύση λέβητα για τη θέρμανσή σας.

Τα συστήματα θέρμανσης είναι ιδανικά για μεγάλα σπίτια και μεγάλες οικογένειες που απαιτούν άφθονο ζεστό νερό σε περισσότερες από μία πηγές ταυτόχρονα.

Γιατί είναι σημαντική η απόδοση του λέβητα;

Εάν έχετε κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, ο λέβητας σας θα αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των εκπομπών CO2 του σπιτιού σας. Αυτό καθιστά την επιλογή του λέβητα βασική προτεραιότητα εάν θέλετε να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα.

Η απόδοση του λέβητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ανεξάρτητων αξιολογήσεων ενός λέβητα. Μπορείτε να φιλτράρετε τις κριτικές για τους λέβητες ανάλογα με τη βαθμολογία απόδοσης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανισότητα όσον αφορά τους σύγχρονους λέβητες συμπύκνωσης – οι περισσότεροι θα είναι περίπου 90% αποδοτικοί.

Η αντικατάσταση ενός κοινού λέβητα χωρίς συμπύκνωση με ένα σύγχρονο λέβητα συμπύκνωσης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση έως και το ένα τρίτο και θα σας εξοικονομήσει σημαντικό ποσό στους λογαριασμούς ενέργειας. Αλλά το κλειδί για την απόκτηση του πιο αποτελεσματικού νέου λέβητα είναι η επιλογή του σωστού τύπου λέβητα και το μέγεθος του σπιτιού σας.

 

 Πηγή.    https://diana-skordas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν