Τι ειναι το εξυπνο σπιτι;

 

Οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής δημιουργούν διαρκώς νέες ανάγκες, οι οποίες απαιτούν την διαχείριση τους από ένα σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου. Η φράση “έξυπνο σπίτι” χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε οικία, ενσωματώνει – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τη δυνατότητα ρύθμισης και έλεγχου ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

 

Το σπίτι με νοημοσύνη σκέπτεται και ενεργεί βάση των καθημερινών σας αναγκών και συνηθειών, δίνοντας σας τον απόλυτο έλεγχο σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, περιεχομένων multimedia κ.α. Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εντός του κτιρίου είτε βρίσκεται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή

Ασφάλεια

Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει πλήθος λειτουργιών οι οποίες κατοχυρώνουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της ιδιοκτησίας σας με εξελιγμένους τρόπους που προηγουμένως ήταν ανέφικτοι. Για παράδειγμα με τα συστήματα ασφαλείας οι ένοικοι μπορούν:

 

• Να ειδοποιηθούν ότι επιχειρείται διάρρηξη και παράλληλα να προκληθεί πανικός στους επίδοξους διαρρήκτες ενεργοποιώντας την σειρήνα και τον φωτισμό σε ολόκληρο το σπίτι. Το σύστημα μπορεί να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη στο κινητό του τηλέφωνο, το Κέντρο Λήψεων Σημάτων και εφόσον έχει γίνει η σχετική ρύθμιση ειδοποιείται αυτόματα και η αστυνομία.

 

• Αν αντιληφθούν ύποπτες κινήσεις και θορύβους κατά την διάρκεια της νύχτας, να πραγματοποιήσουν φωταψία σε ολόκληρη την οικία με το πάτημα ενός διακόπτη.

 

• Να ειδοποιηθούν από το σύστημα για πλημμύρα, πυρκαγιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, βλάβες του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.α.

 

• Να έχουν οπτική αναπαράσταση της οικίας τους μέσω εγκατάστασης μίας ή περισσότερων καμερών οι οποίες θα μεταφέρουν την εικόνα του σπιτιού στον υπολογιστή ή στο κινητό.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό ένα έξυπνο σπίτι έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα ασφαλείας οι οποίες προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες των ενοίκων.

Ανεση

Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει μοναδικές συνθήκες άνεσης με το πλήθος λειτουργιών που διαθέτει. Μέσα από το σύστημα εγκατάστασης δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν ή απενεργοποιηθούν πολλές λειτουργίες της οικίας με την χρήση κινητού τηλεφώνου όπως να τίθεται σε λειτουργία ο θερμοσίφωνας πριν φτάσετε στο σπίτι, να ανάβουν τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού όταν βρίσκεστε κοντά, να ρυθμίζετε την θέρμανση, να κλείνετε την παροχή ρεύματος σε κάποια συσκευή που αφήσατε ανοιχτή κ.α. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάται ο απόλυτος έλεγχος της οικίας σας ρυθμίζοντας πολλές από τις λειτουργίες του σπιτιού από το κινητό σας τηλέφωνο.

 

Επιπλέον, για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία μπορούν να προγραμματιστούν πιθανά σενάρια τα οποία εφαρμόζονται με το πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό ή με την λειτουργία έναν διακόπτη. Ενδεικτικά κάποια από τα σενάρια μπορεί να είναι:

 

«Φεύγω»

 Όταν φεύγετε από το σπίτι να απενεργοποιούνται οι ηλεκτρολογικές συσκευές, η θέρμανση, η ύδρευση, το φυσικό αέριο , να ενημερώνεστε αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα, να ενεργοποιείται ο συναγερμός κ.α.

 

«Διακοπές»

Όταν απουσιάζετε για διακοπές να ενεργοποιούνται / απενεργοποιούνται σε τυχαίες και λογικές ώρες ηλεκτρικές συσκευές και φώτα προκαλώντας την αίσθηση σε πιθανούς διαρρήκτες ότι το σπίτι κατοικείται, να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για πιθανούς κίνδυνους και καταστροφές εποπτεύοντας με κάμερες τον εσωτερικό χώρο.

 

«Έρχομαι»

Η επιστροφή στο σπίτι να συνεπάγεται κατόπιν δική σας θελήσεως την ενεργοποίηση ηλεκτρικών συσκευών όπως θέρμανσης, κλιματιστικού, θερμοσίφωνα κ.α. Συνεπώς ο κατάλληλος προγραμματισμός του συστήματος με βάση τις καθημερινές ανάγκες βελτιστοποιεί την ποιότητα της ζωής
Οικονομια

Με το έξυπνο σπίτι και την ορθολογική διαχείριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων επιτυγχάνεται μια σειρά από οικονομίες.

 

Συγκεκριμένα:

 

• Η κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων αυτοματισμών για την θέρμανση μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο η άσκοπη σπατάλη ενέργειας, όταν ο ένοικος για παράδειγμα απουσιάζει από την οικία του ή τα παράθυρα είναι ανοιχτά, μειώνεται βαθμιαία.

 

• Ελαχιστοποιείται το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης απενεργοποιώντας ηλεκτρικές συσκευές και φωτά που δεν χρησιμοποιούνται από τους ένοικους.

 

• Αυξάνεται ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων και ταυτόχρονα μειώνονται τα έξοδα συντήρησης τους. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας για τους ιδιοκτήτες των έξυπνων σπιτιών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 35% κατά μέσο όρο. Επιπλέον, ένα ενσωματωμένο σύστημα αυτοματισμού αυξάνει την αξία ενοικίασης και πώλησης της οικίας προσφέροντας άνετη διαβίωση και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και εσόδων από ένα συμβατικό σπίτι.

Κοστος Κατασκευης

Το κόστος κατασκευής ενός έξυπνου σπιτιού διαφέρει από κατοικία σε κατοικία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως αν είναι προϋπάρχον το οίκημα ή υπό κατασκευή, πόσες λειτουργίες και ποιες θέλουμε να διαχειριστούμε έξυπνα, ποιες είναι οι παρούσες και μελλοντικές απαιτήσεις του κτιρίου κ.α.

 

Αν η κατοικία σας βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τότε προτείνεται να υπάρξει μια ενημέρωση από τον υπεύθυνο μηχανικό για τα συστήματα του Έξυπνου Σπιτιού (Smart Home) και πως θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ανάλογα στην μελέτη.

 

Όσον αφορά τις υφιστάμενες κατοικίες, η ορθή λύση προκύπτει κατόπιν σοβαρής μελέτης, η οποία θα τεκμηριώνει τις προτεινόμενες αλλαγές σε καλωδίωση και εγκαταστάσεις. Η σωστή αξιολόγηση των οφελών και του χρόνου απόσβεσης του έργου αποτελούν το σημείο κλειδί για την τελική απόφαση.

 

Πηγή.  http://demo.daidalos.teipir.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν