Συμβουλές για μια επιτυχημένη ανακαίνιση μπάνιου

 

Όταν μιλάμε για ανακαίνιση το μυαλό μας σίγουρα πηγαίνει σε μια δύσκολη, απαιτητική και πολυέξοδη διαδικασία. Ωστόσο, με τις κατάλληλες επιλογές και τα κατάλληλα υλικά, μπορείτε να αποφύγετε το μεγάλο κόστος και την ταλαιπωρία. Το μπάνιο είναι ένας χώρος μέσα στο σπίτι που μπορεί να ανακαινιστεί σε γρήγορο χρόνο και το αποτέλεσμα να σας αλλάξει τελείως την διάθεση.

Εάν σκέφτεστε να ανακαινίσετε και εσείς το μπάνιο σας καλό θα ήταν να δείτε παρακάτω τι ακριβώς να προσέξετε για να αποκτήστε ένα μπάνιο, κομψό και λειτουργικό.

  • Δώστε βάση στη λειτουργικότητα: Ειδικά αν έχετε ένα μικρό μπάνιο είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτείτε κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου.
  • Σημαντική βοήθεια για να το πετύχετε αυτό , θα σας δώσουν οι ντουζιέρες και οι νιπτήρες με λεπτή βάση.
  • Καλός φωτισμός του χώρου: Το μπάνιο είναι ένα από τα κατεξοχήν δωμάτια που θα χρειάζεστε επαρκή φωτισμό. Ένα έξυπνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό πέρα από τα φωτιστικά είναι και οι καθρέφτες. Τοποθετήστε τους σε στρατηγικά σημεία για να διαχέεται καλύτερα το φως.
  • Οραματιστείτε το νέο σας μπάνιο:Θα σας άρεσε ένα χρωματιστό ή ένα γήινο αποτέλεσμα; Μοντέρνα πλακάκια ή vintage; Μήπως να δοκιμάζατε πατητή τσιμεντοκονία; Ξεφυλλίστε περιοδικά διακόσμησης και σερφάρετε στο Pinterest για να κατασταλλάξετε στο ύφος και στο στυλ που θα θέλετε να έχει το νέο σας μπάνιο.
  • Ελέγξτε τις σωληνώσεις: Πριν την ανακαίνιση θα πρέπει ένας τεχνικός να ελέγξει αν οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης του μπάνιου σας είναι καλές ή θέλουν αλλαγή. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που μπορεί να μην το είχατε υπολογίσει στο κόστος αλλά σκεφτείτε ν’ αλλάξετε τα πλακάκια και σε μικρό διάστημα να τρυπήσουν οι σωλήνες και να πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.
  • Προσέξτε τα πλακάκια που θα αγοράσετε:Μπορεί φαινομενικά όλα τα πλακάκια να σας φαίνονται ίδια και να θέλετε να αγοράσετε το πιο φτηνό. Ωστόσο, οι διαφορές τους είναι τεράστιες και η ποιότητα τους είναι καθοριστική για την αντοχή τους στο χρόνο. Αναζητήστε πλακάκια από καλά εργοστάσια που έχουν καταργηθεί κι έτσι έχουν πολύ καλές τιμές προσφοράς και λιγότερο αυτά που εξαρχής είναι φτηνά. Αποφύγετε τα λευκά και γενικότερα πολύ ανοιχτά πλακάκια στο δάπεδο του μπάνιου γιατί θα είστε συνεχώς με τη σφουγγαρίστρα παραμάσχαλα.
  • Χρησιμοποιήστε αντιμουχλικό στόκο:Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει στην αγορά ειδικός στόκος, ο οποίος αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας, μυκήτων και βακτηριδίων. Φυσικά είναι ακριβότερος από τον απλό στόκο, μπορείτε όμως να τον χρησιμοποιήσετε μόνο στα σημεία που συνήθως μουχλιάζουν και να είστε σίγουροι πως δεν θα μετανιώσετε αυτή την απόφαση επουδενί.
  • Δώστε βάση στο έπιπλο μπάνιου και τη λεκάνη: Η λεκάνη είναι το πιο πρακτικό αντικείμενο του μπάνιου και η επιλογή της δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο από πλευράς αισθητικής ή τιμής. Στο εμπόριο θα βρείτε πολύ φτηνές λεκάνες που όμως μετά τη χρήση τους αντιλαμβάνεστε τα προβήματά του (πχ. μπορεί να μην τραβάνε καλά με ένα πάτημα στο καζανάκι). Όσον αφορά στο έπιπλο μπάνιου, είναι αυτό που δίνει χαρακτήρα σε ολόκληρο το μπάνιο. Είναι σημαντικό να είναι όμορφο αλλά και πρακτικό, από πλευράς αποθηκευτικών χώρων.
  • Βρείτε το ιδανικό χρώμα για τους τοίχους:Το λευκό, είναι γεγονός, πως πολλοί θα το επέλεξαν καθώς δίνει την αίσθηση της καθαριότητας και φρεσκάδας στο χώρο. Μάλιστα τον χώρο πιο φωτεινό και μεγάλο. Βέβαια, οι γήινοι τόνοι παραμένουν στις κλασσικές επιλογές όχι μόνο για το μπάνιο αλλά και για ολόκληρο το σπίτι.

Πριν ξεκινήσει η ανακαίνιση του μπάνιου έχει γίνει σαφές ότι σε κατοικίες 20ετίας και άνω συνίσταται η αλλαγή των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης του μπάνιου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα – βήμα τα βασικά στάδια για την ανακαίνιση του μπάνιου.

  • Σχεδιασμός: Κατά τo σχεδιασμό του νέου μπάνιου το συνεργείο θα λάβει υπ’ όψιν τις απαιτήσεις σας σε είδη υγιεινής και έπιπλα μπάνιου.
  • Έπειτα από την επιλογή ντουζιέρας ή μπανιέρας, επίπλου νιπτήρα ή επίπλου για την υποδοχή επικαθήμενου νιπτήρα ή ελεύθερου νιπτήρα, καθώς και τις απαιτήσεις σε αποθηκευτικό χώρο με έπιπλα μπάνιου σχεδιασμένα βάσει των αναγκών σας, το νέο μπάνιο μελετάται με γνώμονα τη λειτουργική διαρρύθμιση.
  • Αποξηλώσεις: Κάτω από τα πλακίδια του δαπέδου υπάρχει μια στρώση τσιμεντοκονίας η οποία προστατεύει τους σωλήνες που διέρχονται και φέρνει το δάπεδο του μπάνιου στο ίδιο επίπεδο με τα δάπεδα του σπιτιού.Σε αυτό το στάδιο αποξηλώνονται τα παλαιά είδη υγιεινής και τα παλαιά πλακίδια από τους τοίχους και το δάπεδο του μπάνιου. Επιπλέον και ο σοβάς που βρίσκεται κάτω από τα πλακίδια των τοίχων του μπάνιου για να φτάσουμε στο τούβλο. Η παλαιά τσιμεντοκονία αποξηλώνεται και έπειτα αποξηλώνονται οι παλαιοί σωλήνες υδραυλικών και αποχέτευσης του μπάνιου.
  • Εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων: Αφού καθαριστεί ο χώρος από τα μπάζα που θα δημιουργήσουν οι αποξηλώσεις, οι εργασίες συνεχίζονται με την εγκατάσταση νέων υδραυλικών και αποχετευτικών σωλήνων λουτρού. Επιπλέον, σε περίπτωση που βάσει σχεδιασμού έχει καθοριστεί διαφορετική διάταξη των νέων ειδών υγιεινής, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες μεταφορές των υδραυλικών. Παράλληλα με τα υδραυλικά εκτελούνται και οι ηλεκτρολογικές εργασίες που μπορεί να αφορούν επιπλέον παροχές για πλυντήριο, στεγνωτήριο, πρίζες, φως κλπ. Στη συνέχεια οι τοίχοι του μπάνιου σοβατίζονται.
  • Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών γίνεται έκχυση τσιμεντοκονίας στο δάπεδο του μπάνιου για την κάλυψη των νέων υδραυλικών σωλήνων. Σημειώνεται ότι η τσιμεντοκονία είναι προϊόν υλικό τσιμέντου που ο χρόνος που απαιτείται για να στεγνώσει και να αποκτήσει την τελική αντοχή του ως υλικό ποικίλλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον αερισμό του χώρου στον οποίο εφαρμόζεται.
  • Πλακίδια: Αφού στεγνώσουν τα παραπάνω υλικά, οι εργασίες συνεχίζονται με την εφαρμογή των πλακιδίων της επιλογής σας στους τοίχους και τα δάπεδα του μπάνιου. Τα πλακίδια είναι το υλικό που θα καθορίσει το αισθητικό αποτέλεσμα του μπάνιου. Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα πλακιδίων που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τιμών αφενός, και αφετέρου υλικών (κεραμικά πλακίδια, γρανιτοπλακάκια κλπ) και στυλ (κλασσικό, minimal, vintage κλπ).
  • Είδη υγιεινής: Μετά την τοποθέτηση του υλικού που θα «ντύσει» τους τοίχους και το δάπεδο του μπάνιου, τοποθετούνται τα είδη υγιεινής. Και στα είδη υγιεινής οι επιλογές είναι πολλές. Καθορίζουν κι αυτές το αισθητικό αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό, καθώς αποτελούν τα σταθερά «έπιπλα» του μπάνιου. Στη συνέχεια τοποθετούνται οι μπαταρίες του νιπτήρα και της μπανιέρας / ντουζιέρας.
  • Ντουλάπα μπάνιου – Αποθηκευτικοί χώροι: Σύμφωνα με τις ανάγκες σας για αποθηκευτικούς χώρους στο μπάνιο, το συνεργείο που θα έχετε επιλέξει θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τα έπιπλα που χρειάζεστε. Είτε πρόκειται για τα ντουλάπια που θα συνοδεύσουν τον καθρέπτη και τον νιπτήρα ή για ελεύθερα έπιπλα αποθήκευσης

 

Πηγή.  https://exintaveloni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν