Αντικεραυνική προστασία – Προστασία έναντι υπερτάσεων

Αντικεραυνική προστασία – Προστασία έναντι υπερτάσεων

 

 

Αντικεραυνική προστασία στο χώρο μας. Πόσο βάση δίνουμε σε τέτοιου είδους ‘’απειλές’’; Τι είναι το αντικεραυνικό; Τι κάνει; Πως προστατεύει;

 

Θα αρχίσω με πρόσφατο δικό μου περιστατικό. 

Πριν περίπου 10 μέρες 06:30 το πρωί πετάχτηκα από ένα τρομερό θόρυβο, ήταν κεραυνός πυ έπεσε πολύ κοντά εδώ που μένω. Συμπτώματα άμεσα δεν κατάλαβα, διότι έφτιαξα τον καφέ μου και πήγα για δουλειά κατ ευθείαν.

 

Όμως το απόγευμα, ενώ έκατσα να γράψω κανένα αρθράκι, κατάλαβα ότι αυτά που γράφω….. ΔΕΝ μπορώ ούτε εγώ να τα τηρήσω όλα!! Έτσι, αφού είδα ότι δεν έχω internet και τηλέφωνο πήρα στον ΟΤΕ (πανάθεμά τους, πολύ αναμονή) και δήλωσα βλάβη. Τελικά….. καμένο Router (speed booster) και καμμένη η είσοδος-έξοδος τηλεφωνικής συσκευής του εκτυπωτή!!

 

Η ειρωνία είναι ότι: Ενώ έχω πολύ επώνυμο πολύμπριζο με προστασία από υπερτάσεις που εκεί επάνω έχω υπολογιστή, UPS, τηλεόραση κλπ και το οποίο παρέχει προστασία τηλεφωνικής γραμμής…. ΔΕΝ είχα περάσει ποτέ τη γραμμή του τηλεφώνου από κει!! Κατ ευεθείαν στο router!!

 

Κρατήστε το παραπάνω παράδειγμα, διότι μόνο ένα πολύμπριζο με προστασία από υπέρταση δεν αρκεί. Θέλουμε προστασία ΚΑΙ τηλεφωνικής γραμμής και καλωδίου τηλεόρασης, ξέρετε…εκείνο το ομοαξονικό….

 

Αφού τώρα την πάτησα και γω και έμαθα, μόλις σήμερα πέρασα τη γραμμή τηλεφώνου από το πολύμπριζο!!

 

Και συνεχίζουμε….

 

Επιγραμματικά κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν τον απλό αναγνώστη – καταναλωτή, να καταλάβει τι είναι μια αντικεραυνική προστασία…

 

Όλες οι μεγάλες εταιρείες, αλλά και μικρότερες κατασκευάζουν αντικεραυνικά. Υπάρχει και εταιρεία στο χώρο που είναι καθαρά Ελληνική και είναι από τις πλέον αξιόπιστες στο χώρο και μάλιστα με προτίμηση από μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες παγκοσμίως!

Είναι ίσως, η εταιρεία που κατασκευάζει τα καλύτερα αντικεραυνικά στον κόσμο και γι αυτό το λόγο προτιμάται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τοποθέτηση των συστημάτων της σε Διεθνή Αεροδρόμια Αμερικής και Ευρώπης, μεγάλα κτίρια, οργανισμούς κλπ!!

 

 

 

 

Αλλά ας αφήσουμε τις εταιρείες να κάνουν τις προσπάθειές τους και το ποια είναι η καλύτερη και ας επικεντρωθούμε, τι συμφέρει και τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής, που στην ουσία αυτός αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

 

Αρχικά, άλλο πράγμα είναι το Αλεξικέραυνο και άλλο το αντικεραυνικό. Το αλεξικέραυνο είναι μια ακίδα που συλλέγει τον κεραυνό και τον οδηγεί μέσω αγωγών καθόδου από την ταράτσα του κτιρίου μας, στη γη.

Ενώ το αντικεραυνικό, είναι συσκευές προστασίας υπερτάσεων που τοποθετούνται εντός του σπιτιού μας, όπως στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα ή σε πρίζες ή συνδέσεις που τροφοδοτούν ηλεκτρονικές ή ευαίσθητες συσκευές.

 

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τα μέτρα αντικεραυνικής προστασίας που μπορούμε να πάρουμε εντός του χώρου μας.

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια ολοκληρωμένη προστασία με συνδυασμό όλων των λύσεων…

 

 

Ένα μεγάλο λάθος ή καλύτερα …έλλειψη ενημέρωσης, είναι η ΜΗ τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας στις ηλεκτρολογικές μας εγκαταστάσεις.

Συνήθως λοιπόν, δε δίνουμε καθόλου βάση σε τέτοιου είδους απειλές, διότι δεν είμαστε ενημερωμένοι. Το μαθαίνουμε αφού πάθουμε τη ζημιά, την επόμενη μέρα στην καφετέρια που συζητάμε με τους φίλους μας για την καταστροφή που πάθαμε και αυτοί μας απαντούν: ‘’καλά, δεν είχες αντικεραυνικό;’’

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε αντικεραυνική προστασία, είτε αυτή είναι στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα, είτε σε πρίζα; Ποια κομμάτια της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης χρήσουν αντικεραυνικής προστασίας;

Οι περιπτώσεις που πρέπει να βάζουμε αντικεραυνική προστασία, είναι κυρίως πόλεις ή τοποθεσίες που βρίσκονται σε περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις και συχνά κεραυνικά πλήγματα.

 

Όμως, η πρόληψη καλή είναι σε κάθε περίπτωση. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας έχουμε συχνά δει κεραυνούς. Πολλά σπίτια που βρίσκονται χωρίς αντικεραυνική προστασία, έχουμε παρατηρήσει ότι καταστρέφονται συσκευές τους.

 

Οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας, τα οποία μέτρα στην περίπτωση του αντικεραυνικού, μια φορά τα παίρνουμε. Καλό είναι να τοποθετούμε αντικεραυνικά στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα και όχι μόνο.

 

Το ότι βάλαμε σε ένα σπίτι αντικεραυνικό στον πίνακα δε σημαίνει απόλυτη προστασία! Πρέπει να βάλουμε και αντικεραυνικά σε όλες τις πρίζες που έχουμε τις συσκευές που προαναφέραμε πιο πάνω. Επίσης, αντικεραυνική προστασία για να είμαστε ακόμη πιο ήσυχοι, πρέπει να βάζουμε και στα ασθενή ρεύματα του χώρου μας!

 

Οπότε χρειαζόμαστε αντικεραυνικό για το καλώδιο της τηλεόρασης που έρχεται από την ταράτσα, αντικεραυνικές ασφάλειες στις ρεκλέτες μας, των τηλεφωνικών μας γραμμών.

 

Αν το σπίτι μας είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα με μια ή δύο τηλεφωνικές γραμμές, καλό είναι να τοποθετούμε αντικεραυνικά στις ρεκλέτες (αν υπάρχουν) και αν δεν υπάρχει ρεκλέτα, να περνάει η γραμμή του τηλεφώνου από ένα πολύμπριζο που παρέχει τέτοιου είδους προστασία.

Οι συσκευές που κυρίως καταστρέφονται είναι οι ‘’ευαίσθητες’’ συσκευές. Τηλεοράσεις, υπολογιστές, ηλεκτρονικά γενικότερα, κλιματιστικά, ψυγεία, πλυντήρια κλπ.

 

Από πού μπορεί να δεχτούμε κεραυνικό πλήγμα ή υπέρταση στο σπίτι μας;

Από αρκετά σημεία. Πρώτο και κυριότερο άμεσο πλήγμα στο ακίνητό μας με πτώση κεραυνού κατ ευθείαν στο ακίνητό μας ή πολύ κοντά σε αυτό, από τη γη και κατ επέκταση και από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, από τις κολώνες της ΔΕΗ.

 

Ο κεραυνός που θα πέσει στη γη και κοντά στο ακίνητό μας, έχει μια ακτίνα εκτόνωσης της κρουστικής τάσης. Αυτή, μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 30 μέτρα! Οπότε, υπολογίζουμε ότι κάποια τάση θα εισέλθει στις συσκευές μας μέσω της γης, αν το πλήγμα είναι σε απόσταση μικρότερη!!

 

Οι υπερτάσεις του δικτύου θα εισέλθουν στον πίνακά μας μέσω του παροχικού μας καλωδίου, οπότε εκεί χρειάζεται το αντικεραυνικό πίνακα το οποίο θα ρίξει στη γη αυτές τις υπερτάσεις.

 

Αν όμως η υπέρταση είναι αρκετά υψηλή, κάποια ρεύματα θα ‘’ξεγλιστρήσουν’’ από το αντικεραυνικό και θα περάσουν στην ηλεκτρική μας εγκατάσταση ψάχνοντας για εκτόνωση!

Σε αυτή την περίπτωση, ή θα δούμε την οθόνη της τηλεόρασης να αποκολλάται από το σασί ή θα έχουμε μεριμνήσει για αντικεραυνικό πρίζας το οποίο θα σταματήσει τη διέλευση της υπέρτασης προς τις συσκευές μας.

 

Έχοντας διπλή προστασία από υπερτάσεις, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε καταστροφή των συσκευών μας. Ακόμη και στις συσκευές που έχουμε μόνιμα συνδεμένες στο ρεύμα, πρέπει με κάποιο τρόπο να τους έχουμε τοποθετήσει τέτοιου είδους προστασία.

 

Τι κάνει το ατνικεραυνικό;

Οδηγεί το κρουστικό ρεύμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στη γή! Ακόμη και κάτω από 350 microseconds!!

 

Τι είδους αντικεραυνική προστασία υπάρχει;

Οι τύποι αντικεραυνικών χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

 

Αντικεραυνική προστασία Τ1

Χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ όταν υπάρχει αλεξικέραυνο. Είναι απαγωγοί πολύ μεγάλων υπερτάσεων.

 

Αντικεραυνική προστασία Τ2

Όταν οι υπερτάσεις θα φτάσουν στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα μέσω δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όπως: στύλο ΔΕΗ, ή ΟΤΕ, ή πλήγμα πολύ κοντά στο σπίτι μας, οπότε οι πολύ μεγάλες υπερτάσεις θα δημιουργήσουν τόσο μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό κύμα το οποίο θα περάσει από την καλωδίωση, στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση.

 

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια…

Σε περιπτώσεις Τ1 & Τ2 μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος τοποθέτησης του αντικεραυνικού στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα. Πρέπει, τα καλώδια που συνδέονται με το αντικεραυνικό μας, να μην ξεπερνούν τα 50 εκατοστά!

 

Αντικεραυνική προστασία Τ3

Είναι τα λεγόμενα προστατευτικά υπέρτασης πρίζας. Λένε, τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν η απόσταση της συσκευής που θέλουμε να προστατεύσουμε, βρίσκεται πάνω από 30μέτρα από το Τ2 το οποίο βρίσκεται στον πίνακά μας.

Γενικότερα. Ότι και να γίνεται, εμείς πρέπει τουλάχιστον προστασία Τ3 να έχουμε. Δηλαδή, αυτές τις οικονομικές συσκευούλες που κοστίζουν μέχρι 20 ευρώ οι πιο ακριβές, να τις έχουμε τοποθετήσει σε όσες πρίζες έχουμε συσκευές που προαναφέραμε, όπως τηλεοράσεις, ψυγεία, κλιματιστικά κλπ

 

Ποιό είναι το καλύτερο αντικεραυνικό της αγοράς;

Από το να μην έχουμε καμία προστασία, ότι και να βάλουμε καλό είναι. Υπάρχουν όμως και εταιρείες που σε δοκιμές σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού, έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ των δοκιμαστικών. Ελληνική εταιρεία φυσικά και με έδρα τη βόρεια Ελλάδα.

 

Γενικότερα, όλα τα επώνυμα αντικεραυνικά καλά είναι. Από κει και πέρα, μπορείτε με μια έρευνα αγοράς στον προμηθευτή σας ή στο διαδίκτυο, ψάχνοντας τα χαρακτηριστικά των συσκευών αυτών, να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε.

 

Επειδή πολλές φορές μπορεί να σας φανούν πολύπλοκα τα χαρακτηριστικά, όσο αφορά την επιλογή του κατάλληλου υλικού για εσάς, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.

 

Έχω αντικεραυνικό Τ1 – Τ2 & Τ3. Έχω την απόλυτη προστασία; Ή μπορεί να καούν κάποιες συσκευές μου;

Κανένα σύστημα δεν εγγυάται 100% ότι δε θα καεί καμία συσκευή μας! Αφήνουν (με συνδυασμό μάλιστα προστασίας) ένα ποσοστό 5%, ένα μέρος του κεραυνικού πλήγματος να περάσει προς τις συσκευές μας.

 

Υπάρχουν πολλές άλλες λεπτομέρειες για τα αντικεραυνικά, οι οποίες όμως έχουν πιο πολύ τεχνική ανάλυση και δεν αφορούν τον απλό αναγνώστη. Η αντικεραυνική προστασία είναι ολόκληρη επιστήμη και υπάρχουν εταιρείες που μια ζωή ασχολούνται με την εξέλιξη αυτού του είδους!!

 

Και μην ξεχνάτε….πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί η προστασία μόνο των ισχυρών ρευμάτων. Θέλουμε και για τα ασθενή ρεύματα….στο καλώδιο της τηλεόρασης, στο καλώδιο του τηλεφώνου και στο καλώδιο δικτύου του υπολογιστήρα μας!!!

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην σελίδα στο Facebook Dynamic Therm  και στο blog  για  να ενημερώνεστε με περισσότερα νέα.  

 

 

  Πηγή.  https://www.electricalnews.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν