Πόσο σου κοστίζει να έχεις επιχείρηση; Ξέρεις να κοστολογείς; Ποιοι σου κάνουν ζημιά;

 Πόσο σου κοστίζει να έχεις επιχείρηση; Ξέρεις να κοστολογείς; Ποιοι σου κάνουν ζημιά;

 

 

Αφορμή για τα σημερινά λόγια, συχνές συζητήσεις με γνωστούς, φίλους, παράγοντες του κλάδου και άλλα….

Ας δούμε λοιπόν τα έξοδα ενός ενεργού ηλεκτρολόγου με ατομική επιχείρηση, ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο, βασικά εργαλεία  και ένα βοηθό, σε πλήρη ακινησία, δηλαδή, με το που βάλουμε το κλειδί στην πόρτα του γραφείου μας  που λέμε…

Μέσα σε λίγες σειρές, σταράτες όμως όσο γίνεται, θα προσπαθήσω να δείξω στον ηλεκτρολόγο, ποια είναι τα έξοδά του αν αυτός κάθεται στο γραφείο και μόνο….. αναπνέει! Και πόση ζημιά του κάνουν οι ‘’μαύροι’’…

Ας περάσουμε κατ ευθείαν στο ‘’ψητό’’…

Δεν θα προσθέσω έξτρα όπως, ένας καφές την ημέρα ή τσιγάρα, θα μου πείτε ας τα κόψει!!

Τα παρακάτω όμως ΔΕΝ κόβονται και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ακούμε την πραγματικότητα.

Όλα τα παρακάτω είναι κατά προσέγγιση και ένας μέσος όρος.

Φόρος επιτηδεύματος  = 600 ευρώ το χρόνο

Φόροι περί τρίτων = 150 ευρώ ευρώ το χρόνο

ΕΦΚΑ (το χαμηλότερο που υπάρχει) 180 περίπου ευρώ το μήνα, είτε 2160 το χρόνο.

Ενοίκιο ή Φόρος ακινήτου (αν δικό του) από 200 ευρώ/ μήνα ή 400 ευρώ εφάπαξ το χρόνο αν διαθέτει δικό του γραφείο. Άρα έχουμε 400 ή 2400 ευρώ (αν ενοίκιο)

Ρεύμα – Νερό – τηλέφωνο – κινητό (για επαγγελματική χρήση) 1800 ευρώ το το χρόνο.

Λογιστής = 1500 ευρώ το χρόνο κατά μέσον όρο.

Φόρος επειδή ενεργός, περίπου 2000 το χρόνο με μηδενικό εισόδημα.

Τέλη κυκλοφορίας = 105 ευρώ το χρόνο.

Λάστιχα – σέρβις = 400 ευρώ το χρόνο, είτε το κινήσει είτε όχι.

Εργαλεία σέρβις – διακριβώσεις οργάνων κλπ = 500 ευρώ.

600+150+2160+400+1800+1500+2000+105+400+500 = 9615 ευρώ σε πλήρη ακινησία!!!

Αν προσθέσουμε τον βοηθό, τότε τα έξοδα με ένα εξευτελιστικό  μισθό των 600 ευρώ καθαρών αποδοχών Χ 14 μήνες, τότε έχουμε = 8400 ευρώ ο βοηθός

Προσθέτοντας και το ΙΚΑ του βοηθού, περίπου στα 300 ευρώ το μήνα, έχουμε ακόμη 3600 ευρώ = 3600 ευρώ το χρόνο.

Αγαπητοί μου αναγνώστες, απλοί καταναλωτές ή ακόμη και συνάδελφοι. Όλα αυτά πρέπει να υπολογίζονται όταν κάνουμε μια εργασία.

Δυστυχώς τα πράγματα έτσι είναι. Ο ένας πληρώνει τον άλλον και έτσι κινείται μια κοινωνία.

Μην καταστρέφετε έναν κλάδο χιλιάδων ανθρώπων και μάθετε κάποια στιγμή όλοι να κοστολογούμε ένα έργο ή μια εργασία, είτε αυτό είναι ένα τεράστιο κτίριο είτε ένα μερεμέτι.

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος που με ένα βοηθό θα πρέπει να κάθονται στο γραφείο επι 300 μέρες (έχω αφαιρέσει Σαββατοκύριακα και ‘’διακοπές’’) πρέπει να τρώει και λίγο ψωμί με ελιές (εφόσον δεν θα έχει δουλειά και θα είναι σε ένα γραφείο καθιστός) ΔΕΝ προσθέτω όμως στα έξοδα τα πάγια ούτε το ψωμί, ούτε την ελιά.

Φυσικά, τα μεταφορικά μέσα, από το σπίτι του έως το γραφείο επίσης ΔΕΝ τα υπολογίζω, θεωρώντας ότι το αυτοκίνητο σαπίζει και ο Ηλεκτρολόγος θα πηγαινοέρχεται με τα πόδια στο γραφείο του!!! Όσο όμως περπατάει, θα χρειάζεται φαγητό! Ούτε αυτό έχω υπολογίσει στα έξοδα.

Οπότε αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε ένα σύνολο (με το που ανοίξουμε το γραφείο)…..

Έξοδα:

12000 ευρώ ο βοηθός

10000 ευρώ ο Ηλεκτρολόγος

Σύνολο 22000 ευρώ. Αυτά πρέπει να τα βάλει από την τσέπη του, αν δεν σηκώσει τηλέφωνο.

Ξεχώρισα λίγο τα Ηλεκτρολόγος – Βοηθός, ώστε οι νέοι συνάδελφοι που βγαίνουν στις αγορές, να έχουν μια τάξη μεγέθους τι θα αντιμετωπίσουν.  Κάθε ημέρα λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε μια ατομική επιχείρηση θέλουμε 33,33 ευρώ για να υφίσταται.

Και 40 ευρώ την ημέρα για να υφίσταται ο βοηθός!

Όλα αυτά, τιμές μεγαλουπόλεων και κατά μέσον όρο όπως ανέφερα πιο πριν.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να σκεφτείτε τα έξοδα, βενζίνες – πετρέλαια – διατροφή – παιδιά – οικογένεια – ρεύματα σπίτι κλπ κλπ κλπ κλπ…..

Φανταστείτε τώρα, με όλο αυτό το 70άρι την ημέρα με πλήρη ακινησία, τι ζημιά κάνει ο ΟΤΕΤΖΗΣ, ΔΕΗΤΖΗΣ (Οι οποίοι εισπράττουν και το μισθό από το δημόσιο), ο  αρπακόλλας, ο ‘’μαύρος’’ ηλεκτρολόγος, ο ξάδερφος που κάνει ηλεκτρολογικά, ο αλλοδαπός, τα σωματεία που δυστυχώς ΔΕΝ μπορούν να κάνουν τίποτα, το κράτος που αθωώνει σε περιστατικά τους ‘’μαύρους’’.

Και όμως όλοι αυτοί που δεν πληρώνουν το 70άρι και εισπράττουν κιόλας από την δική μας τσέπη (για΄τι εμείς τους πληρώνουμε, το 70άρι γίνεται 80, 90, 100 ευρώ πάγιο έξοδο την ημέρα για τον καθένα μας. Συν του ότι ΔΕΝ πληρώνουν φόρους για τις μαύρες εισπράξεις!!

Ο τρόπος για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας  είναι ένας και μοναδικός: Τηλεφώνημα στην επιθεώρηση εργασίας! Η επιθεώρηση ‘’ψοφάει’’ για τέτοια επικοινωνία. Εκεί, δεν υπάρχει ούτε αστυνομία, ούτε δικαστήριο ούτε ΤΙΠΟΤΑ. Τηλεφωνείτε, περνά από το έργο κλιμάκιο της επιθεώρησης, μοιράζει τις 11άρες (11000 περίπου είναι το πρόστιμο που θα επιβάλει σε κάθε τέτοιον λαθραίο, συν άλλα τόσα για το βοηθό του αν έχει, συν άλλα τόσα για δεύτερο βοηθό κλπ.

Το πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί αρκετά μόνο σε μεγαλουπόλεις. Επειδή εκεί τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα. Στην επαρχία, δυστυχώς είναι όλοι ξαδέρφια, αδέρφια, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί. Το βράδυ μαζί θα πιεί κρασάκι ο ‘’μαύρος’’ με τον ‘’άσπρο’’ κοκ.

Αυτά μόνο για σήμερα, ελπίζω να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι πως πρέπει να κινούνται. Και ο επαγγελματίας και ο ‘’μαύρος’’, Αλλιώς βάζουμε λουκέτο…..

Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην σελίδα στο Facebook Dynamic Therm  και στο blog  για  να ενημερώνεστε με περισσότερα νέα.  

 

 

Πηγή.  https://www.electricalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν