Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις σε ξύλινες κατοικίες

 Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις σε ξύλινες κατοικίες 

 

 

Όσο αυστηροί είναι στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κατοικιών, οι κανονισμοί και τα πρότυπα,

τόσο με περισσότερη ευλάβεια πρέπει να τηρούνται σε εγκαταστάσεις ξύλινων κατοικιών

 

Που συναντάμε ξύλινες κατοικίες;

Τέτοιου είδους κατοικίες συνήθως στη χώρα μας θα βρούμε σε τουριστικά καταλύματα κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα ή γενικότερα σε βουνά. Ήδη, από το 1995 και μετά είχε αρχίσει να είναι μόδα, η ξύλινη κατοικία Σουηδικού τύπου, Φινλανδικού κλπ.

Οι εταιρείες αυτές, στέλνουν το σπίτι πακέτο! Δηλαδή σε ξυλεία συσκευασμένη, αριθμημένη και φυσικά με πλήρη σχέδια για την τοποθέτηση όλης της ξυλείας ώστε να γίνει σπίτι!!

 

Η εγγύηση που παρέχεται από τις εταιρείες αυτές, θα μας φανεί απίστευτη. Όμως, όταν το δείτε στημένο, καταλαβαίνετε την ποιότητα κατασκευής, μόνωσης και πολλά άλλα προτερήματα που παρουσιάζει μία ξύλινη κατοικία.

Πολλές λεπτομέρειες της κατασκευής περιγράφονται στις οδηγίες και στα έντυπα της αγοράς.

Γενικότερα, μια ξύλινη κατοικία είναι συνήθως ισόγεια, μπορεί να έχει και πατάρι ή ακόμη και όροφο!

 

Τεχνικά, κατασκευάζεται μία βάση από μπετόν (σκυρόδεμα) και επάνω εκεί στήνεται η κατασκευή.

Η βάση από μπετόν μπορεί να έχει και υπόγειο (βάση αδείας) και τα τετραγωνικά ποικίλουν ανάλογα και πάλι την άδεια που έχετε.

 

Τα δάπεδα εσωτερικά των κατοικιών αυτών είναι ξύλινα και από την βάση μπορούμε να έχουμε απόσταση όση επιθυμούμε ώστε να περάσουμε ηλεκτρικά, υδραυλικά και ότι άλλο θέλουμε.

Η ξυλεία αυτή είναι εμποτισμένη με άκαυστο υλικό ώστε τα σπίτια αυτά να είναι όσο το δυνατόν δυσκολότερο να πάρουν φωτιά.

Μην ξεχνάμε ότι η κατασκευή είναι όλη από ξύλο. Φανταστείτε λοιπόν να ήταν ένα απλό ξύλο χωρίς καμία επεξεργασία… Αν και οι κορμοί, δύσκολα παίρνουν φωτιά, πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία πάνω από 450 βαθμούς το ξύλο κορμός, ώστε να πάρει φωτιά.

 

Η εγγύηση μπορεί να ξεκινά από τα 130 χρόνια και μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 150 χρόνια!!! Συνήθως δεν παθαίνει κάτι μία ξύλινη κατασκευή ποτέ!! Αλλά μετά τα 200 χρόνια δεν δίνεται εγγύηση!!! Φανταστείτε ένα σπίτι είτε μόνιμη κατοικία είτε εξοχική, στην οποία θα μείνουν 5 γενεές χωρίς να μπει μάστορας μέσα, πέραν μικρών επεμβάσεων ή μετατροπών που μπορεί να γίνουν σε κάθε τέτοια κατοικία.

 

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, το η κατασκευή αυτή, ‘’δουλεύει’’ για αρκετό καιρό μόνη της!! Τι εννοώ…. Φανταστείτε ότι πχ η οροφή έχει ανοχές, ώστε να κατέβει ακόμη και 10-15 εκατοστά στο επόμενο χρονικό διάστημα!!! Διότι, και το ξύλο ‘’κάθεται’’ αλλά και τα μονωτικά υλικά που τοποθετούνται ανάμεσα από τον κάθε κορμό, συμπιέζονται με τον καιρό.

Στο παρελθόν, έχουμε κατασκευάσει ηλεκτρολογικά σε τέτοιες κατοικίες, στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου στα Καλάβρυτα. Περίπου αν θυμάμαι καλά, 20 κατοικίες.

 

 

 

Ήταν συστοιχίες τετράδων. Δηλαδή, κάθε συστάδα σπιτιών αποτελούνταν από 4 σπίτια. Το ένα δίπλα στο άλλο. Με το ξύλινο μπαλκόνι τους, τις ξύλινες σκεπές…. .φανταστικά καταλύματα.

Ένα πράγμα που μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση, ήταν η θερμοκρασία!! Ενώ έξω είχε μείον 7-10 βαθμούς, με το που έμπαινες μέσα στο σπίτι αυτό και μόνο με ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα επίτοιχο, τα σπίτια ήταν φουρνάκια!!! Κυκλοφορούσες με το φανελάκι και πάλι ίδρωνες!!

 

Έτσι λοιπόν, ας πούμε δυό λόγια για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε τέτοιου είδους κατοικίες.

Μην φανταστείτε ότι αλλάζουν και πολλά σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις από τις κοινές που έχουμε συνηθίσει όλα μας τα χρόνια, απλά εκεί, ξεχνάμε τα καλώδια τύπου ΝΥΑ και τοποθετούμε καλωδιώσεις μόνο τύπου ΝΥΜ ή ΝΥΥ. Περασμένα φυσικά σε σωλήνες βαρέως τύπου.

Καλό είναι να μην υπάρχουν πουθενά διακλαδώσεις. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους, διότι όλες οι καλωδιώσεις πρέπει να καταλήγουν στον ηλεκτρικό πίνακα και εκεί μέσα να γίνει η όποια γέφυρα – διακλάδωση επιθυμούμε.

 

Τώρα, αν η κατοικία είναι μεγάλη, τότε μπορούμε να έχουμε κάποια κουτιά επίσκεψης εντός του ξύλινου δαπέδου σε κάθε δωμάτιο.

Οι διελεύσεις όταν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από κορμούς είναι αρκετά δύσκολη. Ειδικά σε σημεία που απέχουν από πόρτες και ανοίγματα.

 

Στις πόρτες και τα ανοίγματα, μπορούμε να έχουμε κατακόρυφες διελεύσεις εύκολες σχετικά. Όμως όταν είμαστε στην μέση ενός τοίχου, οι κορμοί δεν τρυπιούνται ώστε να περαστεί ένα καλώδιο από το δάπεδο έως την πρίζα ή τον διακόπτη. Οπότε, σε σημεία που θέλουμε μια έξτρα πρίζα, αναγκαστικά θα τοποθετηθεί αρκετά χαμηλά, στον τελευταίο πριν το δάπεδο κορμό. Κάνοτνας πρώτα την τρύπα για την πρίζα, μετά με ένα μακρύ τρυπάνι κάνουμε την τρύπα για να περάσει μέσα το καλώδιο από το πάτωμα.

Εννοείται ότι καλώδια και κουτιά δεν φαίνονται. Μην ανησυχείτε λοιπόν…

 

Ο κορμός και τα ξύλα τρυπιούνται με ποτηροκορόνες ξύλου ή διάφορα άλλα εργαλεία ειδικά για ξύλο… Ποτηροκορώνες

Καλό είναι σε κάθε σημείο διακόπτου ή πρίζας να τοποθετούμε ένα κουτί γυψοσανίδας και να μην τοποθετούμε έτσι απλά το εξάρτημα στο ξύλο. Καλό είναι να μην έχουμε άμεση επαφή των καλωδίων με την ξυλεία.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν κενά, από τον κατασκευαστή, όπου εκεί περνάμε καλώδια για διακόπτες και πρίζες ή φωτιστικά. Εκεί, κουμπώνει ο ένας κορμός με τον άλλο και στο κενό που υπάρχει μεταξύ τους κρύβονται τα καλώδια.

Δια ροπάλου, απαγορεύεται σκέτο καλώδιο τύπου ΝΥΑ (το αναφέραμε και πριν) και γενικά είμαστε πολύ αυστηροί στα φορτία μας.

 

Κατά την γνώμη μου καλύτερα είναι να έχουμε μικρότερες ασφάλειες από τις προβλεπόμενες. Έτσι θα αποφεύγουμε τυχόν υπερθέρμανση των καλωδίων.

Τρομερή προσοχή δίνουμε στην τοποθέτηση των πριζών και διακοπτών. Πρέπει τα καλώδια που καταλήγουν σε αυτά τα εξαρτήματα να είναι πολύ καλά σφιγμένα και ελεγμένα.

Λάθος δεν συγχωρείται σε ξύλινες κατασκευές.

 

Διακλαδώσεις δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς επί των κορμών και οι πιο ξύπνιοι που κάνουν διακλαδώσεις καλώδιο με καλώδιο χύμα με ταινίες, αυτά να τα ξεχάσουν. Ότι εγκληματικότερο.

Άρα, κάθε φωτιστικό, κάθε διακόπτης, κάθε πρίζα, κάθε συσκευή ή θα τα περάσουμε κατ ευθείαν μέχρι τον ηλεκτρικό πίνακα ή κοντά στον πίνακα (συνήθως ακριβώς από κάτω) τοποθετούμε ένα μεγάλο κουτί ώστε εκεί να κάνουμε τις όποιες διακλαδώσεις χρειάζονται πριν τα καλώδια καταλήξουν στον ηλεκτρικό πίνακα.

Όλα τα καλώδια είπαμε, ΝΥΜ ή ΝΥΥ και περασμένα σε σωλήνα βαρέως τύπου και όχι το κλασικό σπιράλ των χωνευτών σε τοίχους Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Οι παροχές, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, οδεύουν όλες από δάπεδο έως το σημείο έξω που θα τοποθετηθούν οι μετρητές. Οι κεραίες, το ίδιο, κατ ευθείαν από τα σημεία, έως ένα κεντρικό σημείο, εξωτερικά της κατοικίας πχ στο υπόγειο (αν υπάρχει) και από εκεί, έως την ταράτσα τα απαιτούμενα καλώδια, ανάλογα τις απαιτήσεις.

Οι συσφίξεις των καλωδίων στον ηλεκτρικό πίνακα, ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τις κοινές εγκαταστάσεις. Αν και βάση κανόνων, δεν πρέπει να μιλάμε ιδιαίτερα για κάθε χώρο, όμως επειδή ένα ύπουλο ΑΡΚ θα είναι 100 φορές πιο ρίσκο και επικίνδυνο αν γίνεται σε ξύλο, καλό θα είναι να το τονίζουμε ιδιαίτερα.

Τα σημεία των Λουτρών, της κουζίνας και του πίνακα, συνήθως ΔΕΝ είναι από κορμούς, αλλά από κανονικά επενδυμένο τοίχο με ίσιο ξύλο. Ώστε οι διελεύσεις καλωδίων, πίνακα, υδραυλικών και τοποθέτηση πάγκων κλπ, να γίνονται σε ίσιες επιφάνειες.

Τεράστια προσοχή και στην σύνδεση των φωτιστικών ή ηλεκτρικών συσκευών γενικότερα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Στον ηλεκτρολογικό πίνακα, μερικά AFDD σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ιδανικά. Το 1995 και έως το 2015 τα AFDD στη χώρα μας ήταν παντελώς άγνωστα. Τώρα όμως, είναι μία καλή ευκαιρία (αν και ακριβή) ώστε να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε.

Ξύλινα σαλέ με κόσμο και σπίτια ενοικιαζόμενα κατασκευασμένα από ξύλο, μάλιστα θα ήταν ιδανικό, να μην πω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, να υπάρχουν AFDD σε ΌΛΑ τα κυκλώματα. Εξάλλου, ένας ξενοδόχος που κατασκευάζει 10 ξύλινα σαλέ, δεν νομίζω ότι πάσχει στ 5-8 AFDD  για κάθε κατοικία.

Καλό θα ήταν λοιπόν σε χώρους τέτοιους, όταν με το καλό ξαναβγούν κανονισμοί ΕΛΟΤ κλπ, να υποχρεώνουν για την τοποθέτηση τέτοιων μηχανισμών προστασίας.

 

Για να σε χτυπήσει ρεύμα σε μία πλήρως ξύλινη κατασκευή, από πάτωμα, οροφές, τοίχους, είναι λιγάκι χλωμό. Αλλά τηρούμε πάντα τους κανονισμούς, δεν ‘’ξεχνάμε’’ γειώσεις και ισοδυναμικές. Μάλιστα, σε βρύσες, θερμοσίφωνες και τέτοια, καλό θα είναι να έχουμε γειώσει ισοδυναμικά υποχρεωτικά. Μην το παραλείπουμε. Με τον ίδιο τρόπο, γειώνουμε την εγκατάσταση όπως και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις.

 

Αν φυσικά πιάσουμε φάση και ουδέτερο ταυτόχρονα, σημαίνει ότι θέλουμε να αυτοκτονήσουμε, κανένα ξύλο δεν σε σώζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Για τέτοιες περιπτώσεις οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού δεν έχουν προβλέψει κάτι. Όμως, υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι, ώστε να απαλύνουν τον πόνο μας και να μην οδηγούμαστε σε αυτοκτονία με ρεύμα.

Γενικότερα, μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε τέτοιες κατοικίες κοστίζει περισσότερο λόγω υλικών κυρίως.

 

Καλό είναι να διαλέγουμε τα καλύτερα και πιο ποιοτικά υλικά και να μην ψάχνουμε στην τουρκία για υλικό.  Το πριζοδιακοπτικό υλικό, καλό είναι επίσης να είναι ανώτερης ποιότητας. Μην ξεχνάμε ότι με 5 – 8 ευρώ ανα τεμάχιο, αγοράζουμε πολύ αξιόπιστους διακόπτες και πρίζες.

Μια υπενθύμιση, επειδή το ξύλο είπαμε ‘’δουλεύει’’ για αρκετό καιρό, και το σπίτι ‘’κονταίνει’’ περίπου έως και 13 εκατοστά με την πάροδο του χρόνου, να υπάρχουν λίγα περιθώρια (μπόσικα) στα καλώδια, σε σημεία που χρειάζεται.

 

Σε γενικές γραμμές και επειδή το ημερολόγιο γράφει 2020 πλέον, καλό είναι να  τηρούμε όλοι μας τους κανονισμούς, αλλιώς κάποια στιγμή (που δεν βλέπω να αργεί) θα αφαιρεθούν οι άδειες εγκαταστάτη και όλοι θα είναι υπάλληλοι επιβλεπόντων με ειδική άδεια για κάθε επάγγελμα.

Με την όμορφη ”παρέμβαση” του Κου Σαρρή…

Πρέπει να ρίξουμε και μία ματιά σοβαρή στους κανονισμούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι αναφέρονται σε τέτοιους χώρους. Ειδικά στο 482.2 του ΕΛΟΤ HD 384, θα δούμε ότι απαραίτητα αυτοί οι χώροι θα πρέπει να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Επίσης, στις μετρήσεις αντίστασης μόνωσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη

προσοχή. Με βάση το άρθρο 612.3 του ΕΛΟΤ HD 384: Σε χώρους επικίνδυνους για πυρκαγιά θα πρέπει να γίνεται και µέτρηση της αντίστασης µόνωσης µεταξύ των ενεργών αγωγών. Και ακόμη, με βάση την παράγραφο 521.7.3 δεν επιτρέπεται η χρήση πεπλατυσμένων οικιακών καλωδίων στους χώρους αυτούς

 

Διαβάστε ένα ωραίο άρθρο με γενικές πληροφορίες για ξύλινα σπίτια… http://www.vernikoslines.gr/index.php/el/xylina-spitia/genikes-plirofories-spitia

Και γενικότερα, για σκεφτείτε για μία τέτοια κατασκευή που δεν έχει ανάγκη από σεισμούς, καταποντισμούς, κρύα, χιόνια, βροχές, μονώσεις…. Είναι προτιμότερη και αρκετά οικονομικότερη στο σύνολο από το να φτιάξουμε ένα σπίτι – μεζονέτα από σκυρόδεμα.

Όσο για τους χρόνους παράδοσης μίας πλήρους κατοικίας ξύλινης, είναι περίπου στις 60 μέρες από την ημέρα της παραγγελίας!!!!!!!

 

Με μία απλή αναζήτηση στο google θα βρείτε αρκετούς κατασκευαστές. Προσοχή στην επιλογή όμως. Μιλήστε με κάμποσους διότι είναι άγνωστο στον περισσότερο κόσμο στην χώρα μας, οπότε το να σας κάνουν δουλειά   μειωμένης ποιότητας, είναι εύκολο!!

Τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια…

Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην σελίδα στο Facebook Dynamic Therm  και στο blog  για  να ενημερώνεστε με περισσότερα νέα.  

 

 

Πηγή.   https://www.electricalnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν