Θέρμανση με ξύλο πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 

Θέρμανση με ξύλο πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας, όλοι μας αναζητούμε τρόπους θέρμανσης που θα μας προσφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων και αυτονομία. Για να μειώσουμε το κόστος της θέρμανσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε είναι τα κατάλληλα για το χώρο μας και προσφέρουν την ιδανική απόδοση. Βασική προϋπόθεση είναι η καλή μόνωση του σπιτιού μας. Οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. Καθεμιά έχει τα δικά της προτερήματα και μειονεκτήματα. Η τελική επιλογή έγκειται στις απαιτήσεις αλλά και στην οικονομική δυνατότητα που έχει ο καθένας από εμάς. Έτσι, τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με λέβητες ξύλου είναι εύκολα στη λειτουργία τους και μπορούν να παρέχουν αυτόματα θερμότητα ακόμη και σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών με οικολογικό τρόπο.

Θέρμανση με ξύλο
Κατά τη σημερινή εποχή διανύουμε μια μαζική στροφή σε παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης. Η άνοδος των τιμών στα παραδοσιακά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οδήγησε στην αυξημένη ζήτηση του ξύλου ή παράγωγών του, ως μέσον οικονομικότερης θέρμανσης. Το ξύλο αποτελεί κλασική πηγή ενέργειας και είναι αξιόπιστο καύσιμο. Για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αντικαθίσταται από ξύλο εξοικονομούνται 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα. Η σημερινή αγορά προσφέρει πολλούς τρόπους θέρμανσης, παραδοσιακές σόμπες ξύλου, σόμπες ξύλου με φούρνο, μασίνες, τζάκια, τζακόσομπες, ξυλολέβητες αλλά και τις πλέον δημοφιλείς σε όλους μας, σόμπες pellet! Η σόμπα δεν είναι η πλέον διαδεδομένη λύση θέρμανσης αλλά τα σίγουρα είναι δύο: Πρώτον, έχει καλή απόδοση. Δεύτερον, δημιουργεί ένα πιο ζεστό «κλίμα» στο σπίτι σας, μόνο με την παρουσία της! Όταν λέμε «σόμπα» δεν εννοούμε τις ξυλόσομπες παλαιού τύπου. Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα που μπορούν να «κάψουν» τόσο καυσόξυλα, όσο και κάρβουνο αλλά και άλλα καύσιμα για να παράξουν θερμότητα! Έτσι, καλύτερα να διαλέξετε ένα από αυτά τα μοντέλα που προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Ορισμένες σόμπες μπορούν να καταναλώνουν και pellet που είναι ένα προτιμότερο καύσιμο.

Ιδανικές επιφάνειες για να τοποθετήσετε τη σόμπα σας με ασφάλεια είναι τα πλακάκια, το γυαλί, το τσιμέντο και η πέτρα. Η καμινάδα, είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει την σωστή λειτουργία και αποδοτικότητα της σόμπας σας. Εμπιστευθείτε ένα καλό εγκαταστάτη που θα φροντίσει για μια αποτελεσματική καμινάδα. Τέλος, επιλέξτε μια σόμπα απόδοσης αρκετής για το χώρο σας, αλλά μην υπερβάλλετε με ακριβές λύσεις πολλών Kw που δε θα αξιοποιήσετε ποτέ στο έπακρον. Η προσοχή σας πρέπει οπωσδήποτε να στραφεί στο βαθμό αποδοτικότητας της σόμπας (%), όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο καθώς δε «σπαταλάτε» θερμότητα και η περισσότερη παραμένει μέσα στο σπίτι σας.


Σόμπες Ξύλου
Οι σόμπες ξύλου λόγω της υψηλής απόδοσης τους, χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλά σπίτια ως κύρια θέρμανση.
Πλεονεκτήματα:
-Η απόσβεση του κόστους κτήσης επέρχεται σε μικρό χρονικό διάστημα.
-Η ξυλόσομπα συνοδεύεται από απλή εγκατάσταση.

Συμβουλή: Η αγορά καλών ξύλων, χωρίς μεγάλη υγρασία και χημικές προσμείξεις, μπορεί να μειώσει την εκπομπή ρύπων αλλά κυρίως να αυξήσει σημαντικά τη θερμική απόδοση της σόμπας. Το κόστος αγοράς ξύλων κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα, την περιοχή και τη ζήτηση.

 Εστία τζακιού
Τα παραδοσιακά τζάκια που συνήθως υπάρχουν στα σπίτια μας, παρόλο που η θερμική τους απόδοση είναι περιορισμένη, είναι πραγματικά μοναδικά.

Συμβουλή: Η σωστή επιλογή του ξύλου είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο για την μέγιστη απόδοση. Τα συνηθέστερα ξύλα είναι η ελιά, η οξιά, ο δρυς και το πεύκο.

Λέβητες ξύλου
Στην αγορά οι ξυλολέβητες παρέχονται σε μεγάλη ποικιλία. Οι σύγχρονοι ξυλολέβητες αεριοποίησης διαθέτουν μοντέρνα τεχνικά χαρακτηριστικά, υψηλή απόδοση και σχετικά χαμηλά ποσοστά εκπομπών επιλέγοντας κούτσουρα προς καύση.
Πλεονεκτήματα:
-Απλή λειτουργία και συντήρηση
-Χαμηλές εκπομπές καυσαερίων
Δυνατότητα καύσης ξύλου με υγρασία μέχρι 20%

Συμβουλή: Προκειμένου ο ξυλολέβητας ανεξαρτήτως είδους να μπορεί να καλύψει αποδοτικά τη θέρμανση του χώρου θα πρέπει να εξεταστεί η ισχύς του, δηλαδή ο αριθμός των kW του. Πριν την αγορά ξυλολέβητα οφείλουμε να γνωρίζουμε σημαντικούς παράγοντες προς τον όγκο του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε, την ύπαρξη μόνωσης ή μη, τον προσανατολισμό του κτιρίου κλπ.
Λάβετε υπόψη ότι η ιδανική υγρασία του ξύλου είναι περίπου στο 15%. Σημαντικό είναι να προβλεφθεί προς καλά αεριζόμενος και στεγασμένος χώρος για την αποθήκευσή προς.

Προϊόντα Pellet
Το pellet είναι ένα φυσικό βιολογικό καύσιμο από ξύλο, χωρίς πρόσθετα χημικά και επομένως είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται ξύλα ή υπολείμματα ξύλου.
Πλεονεκτήματα:
-Μια σόμπα pellet καλύπτει ένα σπίτι μέχρι και 150τ.μ, χωρίς πρόσθετη πηγή θέρμανσης.
-Η συντήρηση της σόμπας είναι απλή και εύκολη λόγω της μικρής ποσότητας στάχτης που παράγουν τα pellets.
-Τα 2 Kg pellet αποδίδουν περίπου την ίδια θερμογόνο δύναμη με 1lt πετρελαίου.
-Η επιλογή θέρμανσης με pellet δίνει τη δυνατότητα οικονομίας της τάξης του 40% με 50%

Συμβουλή: Ακολουθείτε πάντα τις προδιαγραφές και τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές μια φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται καθαρισμός και συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Με τη χρήση μιας σόμπας pellet συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα σύγχρονα συστήματα καύσης pellet έχουν μικρές εκπομπές ρύπων.

 

Πηγη.    https://www.iliostar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν