Αυτόνομα Σπίτια

 

Με την ανάπτυξη της τεχνολόγιας τα πλήρως αυτόνομα σπίτια λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο απο στοιχεία που προσφέρει η φύση. Είναι εξοπλισμένα με συστήματα παραγωγής ενέργειας, ώστε να εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται. Ο ιδιοκτήτης ενός αυτόνομου σπιτιού μπορεί να εκμηδενίσει τα έξοδα του, αλλά στην αρχή χρειάζεται ένα σημαντικό κεφάλαιο. Υπάρχει δυνατότητα κατασκευής του σε οποιαδήποτε περιοχή, ακόμη και απομακρυσμένη, χωρίς δυνατότητα δικτύων ηλεκτρισμού και νερού. Φυσικά πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για να επιτευχθεί αυτό.

Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Ένα αυτόνομο σπίτι πρέπει να διαθέτει σύστημα ηλεκτροδότησης με φωτοβολταικά και ανεμογεννήτρια ώστε να καλύπτει της ανάγκες παροχής ρεύματος. Το πλήθος των φωτοβολταικών και των ανεμογεννητριών καθορίζονται απο την μελέτη των αναγκών κάθε κατοικίας, αλλά και την ποιότητα αυτών.Φυσικά, αφού μιλάμε για πλήρη ανεξαρτησία, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις μπαταρίες, οι οποίες θα αποθηκεύουν ενέργεια και θα την προσφέρουν σε συνθήκες χωρίς ηλιοφάνεια και άνεμο. Τα φωτοβολταικά συνήθως τοποθετούνται στην οροφή του σπιτιού, με νότιο προσανατολισμό και κλίση ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες, ενώ μια ανεμογεννήτρια 30 μέτρων και 5 μέτρα διάμετρο είναι ικανή να τροφοδοτήσει μια κατοικία, όταν δεν υπάρχει επάρκεια ήλιου. Με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται ανάγκες όπως η τροφοδότηση συσκευών, η θέρμανση σπιτιού, αλλά και η θέρμανση του νερού μέσω κατάλληλων συστημάτων. Το σύστημα ηλεκτροδότησης περιλαμβάνει επίσης στοιχεία όπως : Ρυθμιστή ή Ελεγκτή Φόρτισης, Αντιστοφέα ή Μετατροπέα τάσης.

Σύστημα ύδρευσης

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι συλλογής και διατήρησης του νερού. Το νερό της βροχής μπορεί να συλλέγεται και να αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή . Η δεξαμενή αυτή μπορεί να είναι απο ένα πηγάδι μέχρι μια εσωτερική πισίνα ή ακόμα και μια δεξαμενή που το μέγεθος επιλέγεται απο τις ανάγκες της κατοικίας. Σε περιοχές που οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες χρειάζεται μια ηλεκτρική αντλία, η οποία θα συλλέγει το νερό από το έδαφος. Μετά την αποθήκευση η πρώτη ανάγκη που τίθεται να καλυφτεί είναι η μετατροπή του σε καθαρό, πόσιμο νερό. Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους για την μετατροπή του νερού σε πόσιμο είναι η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στα πλοία για την μετατροπή του νερού της θάλασσας σε πόσιμο νερό. Η αντίστροφη όσμωση είναι μια διαδικασία, που είναι γνωστή χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται. Στην αρχή πραγματοποιόταν με φίλτρα, σήμερα με βάση τα νανοτεχνολογικά προιόντα χρησιμοποιεί μια μερικώς διαπερατή μεμβράνη για να αφαιρέσει ιόντα, ανεπιθύμητα μόρια και σωματίδια (βακτήρια) απο το νερό. Μετά, το νερό ανάλογα με τη χρήση, διαχωρίζεται σε κατάσταση δεύτερης αποθήκευσης ή αποβλήτων. Η δεύτερη αποθήκευση του νερού προβλέπεται για χρήση καλλιέργειας, με αποτέλεσμα το νερό να «επιστρέφεται» στο έδαφος.

Σύστημα καλλιέργειας

Αφού μιλάμε για αυτόνομα σπίτια δεν μπορεί να λήψει η πιο βασική ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου, το φαγητό. Σύχρονες κατοικίες που διαθέτουν συστήματα όπως βιολογικό βόθρο ή όπως αναφέραμε ξεχωριστή δεξαμενή αποθήκευσης του ήδη χρησιμοποιούμενου νερού, μπορούν να διαθέσουν κάποια τετραγωνικά μέτρα για την καλλιέργεια τροφίμων. Ικανοποιητικό μέγεθος καλλιέργειας είναι τα 100 τετραγωνικά μέτρα για κάθε ενήλικα, ώστε να εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη τροφής.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να υιοθετήσουν τον αυτόνομο τρόπο ζωής ακόμα και στις κατοικίες τους. Η ιδέα αυτή των αυτόνομων σπιτιών είναι σύγχρονο ζητούμενο, με την ύπαρξη πολλών project για τον ακριβή προσδιορισμό των αναγκών. Η Ελλάδα λόγω του κλίματος της και της μεγάλης διάθεσης της ηλιακής ενέργειας είναι κατάλληλη χώρα για τη δημιουργία αυτόνομων σπιτιών, καθώς βρίσκεται στην 6 θέση ανάμεσα σε 35 χώρες.

Ένα σύγχρονο αυτόνομο σπίτι βρίσκεται στην περιοχή Κουβαρά στην Αττική, με την ονομασία Helios Eco Lab. Ο ιδιοκτήτης του έχει επιλέξει να είναι αυτόνομος από ηλεκτρική ενέργεια διαθέτοντας 2 ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ που εξασφαλίζουν αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες του. Η eco friendly νοοτροπία του συμπληρώνεται με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διαθέτει για τις μετακινήσεις του, με ενέργεια που παρέχεται από το σπίτι. Η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής του διαχέεται μέσα από δράσεις και διάφορα project, όπως για παράδειγμα καλλιέργεια μέσω υδροπονίας σε πισίνα. Όσον αφορά το σύστημα ύδρευσης, το νερό αποθηκεύεται σε δυο δεξαμενές 10.000 λίτρων, καθώς και σε έναν χώρο υπόγειο 40 τετραγωνικών μέτρων ,ο οποίος είναι σε θέση να ψύχει το σπίτι, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.



 

Τα αυτόνομα σπίτια αποτελούν το ιδανικό μοντέλο για όσους αναζητούν την ενεργειακή ανεξαρτησία και επιθυμούν να συμβάλουν με τον πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. 

 

Πηγή.       https://www.envinow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν