Θερμομόνωση. Τι είναι και τι προσφέρει;


Τι είναι η θερμομόνωση;

Με το όρο θερμομόνωση εννοούμε την προστασία ενός κτηρίου ή κάποιων επιφανειών του. Επιτυγχάνεται με την επένδυση του (εξωτερικού) περιβλήματος του κτηρίου (μόνωση ταράτσας, τοίχων και υπογείου) με θερμομονωτικά φύλλα ή άλλου τύπου θερμομονωτικά υλικά.
Τα υλικά που κάνουν θερμομόνωση, είναι πάντα ελαφρά υλικά που έχουν εγκλωβίσει στη μάζα τους ακίνητο αέρα. Ο ακίνητος αέρας είναι το πλέον θερμομονωτικό στοιχείο στη φύση και αυτό εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα υλικά.

Τέτοια θερμομονωτικά υλικά είναι:

α) Οι διογκωμένες πολυστερίνες γνωστές και ως EPS ή και μια παλαιότερη ονομασία τους: «φελιζόλ». [Φελιζόλ λεγόταν η εταιρεία που τα παρήγαγε πρώτη στην Ελλάδα. Βέβαια από τότε έχει αλλάξει σημαντικά η τεχνολογία και η θερμομονωτική τους απόδοση.] Τα υλικά αυτά εγκλωβίζουν σε φυσαλίδες πλαστικού (πολυστυρενίου) κυρίως ,CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που είναι ένα πιο θερμομονωτικό αέριο σε σχέση με τον κοινό αέρα.
Το ΕΡS μπορεί να εμπλουτισθεί με γραφίτη.

Ο γραφίτης είναι ένα θερμοανακλαστικό υλικό το οποίο αυξάνει τη θερμομονωτική απόδοση του EPS καθώς ανακλά και ένα τμήμα της θερμικής ακτινοβολίας.

(Η θερμότητα ως γνωστόν μεταφέρεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με την θερμική αγωγιμότητα και ο δεύτερος με την θερμική ακτινοβολία.)

β) Οι εξηλασμένες πολυστερίνες ή XPS είναι το ίδιο υλικό με το EPS, με τη διαφορά ότι υφίσταται εξήλαση αντί διόγκωσης το υλικό. Κατά την εξήλαση εγκλωβίζεται σε κελιά αέρας (κυρίως CO2). Το υλικό αυτό είναι γνωστό και ως DOW (ντάου) από την πρώτη εταιρεία που δημιούργησε εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα μας. Και αυτό το υλικό παράγεται και γραφιτούχο, αυξάνοντας (όπως συμβαίνει και με το EPS) τη θερμομονωτική του απόδοση.

γ) Τα ινώδη θερμομονωτικά υλικά. Τέτοια είναι ο πετροβάμβακας, ο ορυκτοβάμβακας και ο υαλοβάμβακας. Επιτυγχάνουν θερμομόνωση εγκλωβίζοντας και ακινητοποιώντας αέρα σε στοιβάδες ανάμεσα στις ίνες του θερμομονωτικού φύλλου.

δ) Άλλα λιγότερο δημοφιλή  έως και εξαιρετικά σπάνια θερμομονωτικά υλικά είναι η διογκωμένη ύαλος, ινώδη υλικά από ανακυκλωμένο πλαστικό, ινώδη υλικά από μαλλί προβάτου, από πεπιεσμένο ανακυκλωμένο χαρτί, άχυρο κλπ.

 

Τι προσφέρει η θερμομόνωση;

Αυτό που επιτυγχάνει η θερμομόνωση είναι μια σειρά από πλεονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα αυτά συνδέονται τόσο με το κτήριο όσο και με τους χρήστες του. Μερικά από αυτά είναι:

α) η προστασία του κτηρίου ή στοιχείων αυτού από τις θερμικές συστολές διαστολές (που αποτελούν και τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης ρωγμών στα δομικά υλικά).

β) την προστασία από συμπυκνώματα υδρατμών μέσα στα δομικά υλικά ή πάνω σε εσωτερικές επιφάνειες, από τη διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου από τον εξωτερικό. Αυτά τα συμπυκνώματα προκαλούν αποσαθρώσεις (σε περιπτώσεις παγετού και ανάλογα το βάθος της συμπύκνωσης) ή μύκητες – μούχλα στην εσωτερική παρειά του περιβλήματος του κτηρίου.

γ) την εξοικονόμηση χρήματος σε βάθος χρόνου, καθώς επιτυγχάνεται σημαντική αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Δηλαδή μειώνονται οι ανάγκες για τη θέρμανση ή την ψύξη του.

δ)  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους κάνουν χρήση του κτηρίου, καθώς το προστατεύει από τη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα.

ε) αυξάνει δραστικά τον προσδόκιμο χρόνο ζωής του κτηρίου. Αυτό επιτυγχάνεται για πολλούς λόγους και θα αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης σε επόμενη ανάρτησή μας.

στ) παρατείνει για σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο την ποιότητα εμφάνισης του κτηρίου.

ζ) προστατεύει το περιβάλλον καθώς η θέρμανση και ψύξη των κτηρίων αποτελεί μακράν τον Νο 1 παράγοντα στην έκλυση θερμομοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα.  (κυρίως διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα).

 

Σε ποιες επιφάνειες πρέπει να τοποθετείται θερμομόνωση;

Η θερμομόνωση πρέπει να τοποθετείται στις εξής επιφάνειες:
α) στα τοιχία του υπογείου.

β) στην pilotis (πυλωτή του κτηρίου) ώστε να μην κρυώνει (κυρίως) το δάπεδο του πρώτου ορόφου προκαλώντας απώλειες χρήματος για τη θέρμανση του το χειμώνα και αποφυγή μούχλας στα χαλιά και στις βάσεις των τοίχων του.

γ) στην ταράτσα. Η θερμομόνωση της ταράτσας προστατεύει τόσο από τη ζέστη του καλοκαιριού και το πύρωμα της πλάκας από τον ήλιο, όσο και από το κρύο του χειμώνα, Μην ξεχνάμε ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω και ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο ή μια δίχως θερμομόνωση ταράτσα, αποτελεί σημαντική ενεργειακή απώλεια. Όσο και να ζεσταίνουμε το χώρο, η ζέστη διαφεύγει από τη μη θερμομονωμένη ταράτσα μας.

δ) οι εξωτερικοί τοίχοι. Είναι σημαντικό να μονώνουμε τους τοίχους μας όπως επίσης και να χρησιμοποιούμε υψηλής ενεργειακής απόδοσης συστήματα στα κουφώματα του κτηρίου.

 

Μόνωση ταράτσας  από τη ζέστη και το κρύο (θερμομόνωση)

Θερμομόνωση επιτυγχάνουμε με υλικά που ακινητοποιούν κατά την κατασκευή τους αέρα μέσα στη μάζα τους (βλ. ειδικά άρθρα για τη θερμομόνωση που έχουμε αναρτήσει στη σελίδα μας). Για τούτο και όλα τα θερμομονωτικά υλικά είναι εξαιρετικά ελαφριά και συνήθως μεγάλου πάχους (αντίθετα από την υγρομονωτική στρώση που το πάχος της είναι πολύ μικρό).

Τοποθετούνται στην ταράτσα πάντα σε συνδυασμό μόνωσης από τα νερά. Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι όταν μια μόνωση πλημμυρίσει τότε και το θερμομονωτικό υλικό θα απορροφήσει νερό και κατά συνέπεια θα πάψει να λειτουργεί ως θερμομονωτική στρώση.

Υπάρχουν αρκετά κριτήρια για το πώς επιλέγουμε ένα θερμομονωτικό υλικό και αυτά τα έχουμε αναλύσει σε άρθρα μας. Από τα ποιο σημαντικά κριτήρια πάντως είναι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του θερμομονωτικού και η ταχύτητα απορρόφησης νερού αν το εμβαπτίσουμε σε αυτό.

Επίσης,

Όσο πιο χαμηλός είναι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του υλικού, τόσο μεγαλύτερη θερμική αντίσταση προσφέρει σε σχέση με ένα άλλο αντίστοιχου πάχους.
Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα νερού που απορροφά ένα θερμομονωτικό υλικό τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το επιλέξουμε σε εφαρμογές όπου η θερμομόνωσή μας θα έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και άρα το νερό χωρίς να μεσολαβεί προστατευτική στεγανωτική στρώση.

Τρόποι μόνωσης ταράτσας:

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι ή μέθοδοι για να μονώσουμε μια ταράτσα:

α) Η συμβατική μέθοδος.

Σε αυτή τη μέθοδο η θερμομονωτική στρώση βρίσκεται πάντα κάτω από την στεγανωτική. Θεωρείται η καλύτερη μέθοδος.

β) η ανεστραμμένη μέθοδος.

Σε αυτή τη μέθοδο η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται πάνω από τη στεγανωτική.

Παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με την πρώτη αλλά δίνει λύσεις σε περιπτώσεις (κυρίως) όπου τα ύψη που απαιτούνται για την εφαρμογή με τη συμβατική μέθοδο, δεν επαρκούν.

Η θερμομόνωση  της ταράτσας εξοικονομεί ενέργεια και χρήμα και προστατεύει το κτήριό σας από τις θερμοκρασιακές μεταβολές που αποτελούν την κυριότερη ίσως αιτία πρόκλησης ρωγμών στα δομικά υλικά και επιφάνειες.

θερμομόνωση του κτηρίου προστατεύει την επένδυσή σας και αποσβαίνει πολύ σύντομα το κόστος κατασκευής της. Ταυτόχρονα, θερμομονώνοντας το κτήριο σας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές προδιαγραφές συμβάλλεται

α) στην προστασία του περιβάλλοντος στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου

β) στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου.

 

πηγή  https://www.monoscience.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν

 Αντλίες θερμότητες: Πώς λειτουργούν και τα οφέλη που προσφέρουν